Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvisan kom i kapp två av det sena 1900-talets värsta förbrytare. Men krigen i det forna Jugoslavien hade inga segrare.

Äntligen greps krigsförbrytaren Ratko Mladic. Det gör att Serbien kan närma sig EU och slipper fortsätta att framstå om busen på Balkan.

Militären Bo Pellnäs ledde på 1990-talet en svensk FN-styrka vid gränsen mellan Bosnien och Serbien. Nu säger han till till TT att världen har förändrats och att det därför var politiskt möjligt att arrestera den serbiske krigsförbrytaren Ratko Mladic.

Arresteringen borde egentligen ha skett för länge sedan. Mladic var i hög grad ansvarig inte bara för massakern i Srebrenica, där runt 8000 muslimska bosniska män och tonårspojkar dödades, utan också för den blodiga belägringen av Sarajevo och för fördrivningen av kroater i serbkontrollerade områden i Kroatien.

Omvärlden har ställt krav på Serbien att Mladic måste gripas, men det hände först nu. Det var under den västvänlige presidenten Boris Tadic som tumskruvarna drogs åt på allvar. Mladics kumpan, den tidigare bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic greps redan tidigare, men han hade svagare stöd inne i Serbien.

Nu kommer både Karadzic och Mladic att ställas inför rätta och dömas av domstolen i Haag. Även om processen kan ta tid och bli besvärlig innebär det att rättvisan äntligen kommer i kapp två av det sena 1900-talets värsta förbrytare.

Det grymma kriget i det forna Jugoslavien hade inga segrare. Efter kommunismens fall i Europa fanns stora förhoppningar om en framtid i fred och frihet i Europa. Men i Jugoslavien, som framstått som det mildaste kommunistlandet, blommade i stället gamla konflikter och misstro upp och ledde till landets sönderfall, etniska fördrivningar och krigsförbrytelser.

EU förmådde inte hindra krigen eller massakrerna på civila. Det var först när USA sent omsider var med på att ingripa som dödandet tog slut och fredsavtal slöts. Serbien förlorade sedan ännu ett krig om Kosovo innan den gamla regimen tvingades bort.

Alltjämt finns ultranationalistiska partier kvar i Serbien, men landet vänder sig alltmer mot väst. Arresteringen av Mladic bör bana väg för förhandlingar om EU-medlemskap. Slovenien är sedan länge medlem i EU och Kroatien är nära ett medlemskap. Men tveksamheten ser ut att öka för Kroatiens del, även där finns nationalister som inte vill erkänna kroatiska övergrepp.

Bosnien självt är däremot tyvärr långt från att komma i fråga för ett EU-medlemskap. De interna motsättningarna är alltjämt stora. Fredsavtal och stora ekonomiska insatser från omvärlden har inte lyckats läka vad kriget förstörde.

Det är beklagligt att det tog så lång tid att gripa Ratko Mladic. Men det handlar om en svår avvägning när diktatorer och krigsförbrytare ännu sitter kvar vid eller är nära makten. Hade gripandet skett tidigare kunde kriget i Jugoslavien ha förlängts eller nationalisterna i Serbien ha hållit sig kvar vid makten. Det kunde i sin tur ha lett till ännu fler döda och fördrivna.

Därför kan det ibland ta längre tid att gripa de skyldiga. Det kan krävas att läget stabiliseras och de krafter som stödde förbrytarna förlorar inflytande för att det ska vara möjligt att slå till.

Men jämfört med tidigare har det ändå blivit bättre. Förr kunde diktatorer räkna med asyl för evigt i vänligt sinnade länder eller ingå avtal om straffrihet. Nu brukar rättvisan. som för Mladic eller Pinochet i Chile, efter ett antal år hinna i kapp förbrytarna. Det är viktiga steg framåt.