Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rawa Thahad hjälper flyktingarna att handla

Artikel 52 av 73
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Flyktingarna på Hässlö vänder sig till ICA Maxi med frågor och funderingar. Nu har butiken anställt en tolk för att lösa situationen.

Annons

Lennart Holmgren, Ica-handlare på Maxi Hälla, berättar att de blev tagna på sängen när boende från asylboendet Signalisten började strömma in i butiken.

– De visste inte vilken valuta man kunde betala med i butiken eller hur det fungerar i kassorna. Det blev många missförstånd, säger Lennart Holmgren.

Flyktingarna hade även en mängd andra frågor som personalen på Ica Maxi kanske inte är vana vid att svara på. Hur byter jag språk på min telefon? Hur växlar jag pengar? Mitt barn har astma, var hittar jag en läkare?

Lennart Holmgren förklarar att situationen inte kändes hållbar och han förstod snabbt att det var upp till butiken själv att lösa den.

En kvinna som tidigare arbetat på Röda Korset har anställts som tolk för att assistera butiken. Sedan i onsdags förra veckan finns Rawa Thahad i entrén.

– Jag hjälper till så mycket jag kan. Behovet är så stort, säger Rawa Thahad.

Rawa Thahad har redan blivit ovärderlig, både för personalen som nu kunnat återgå till sina vanliga arbetsuppgifter men kanske framförallt för hundratals boende på Signalisten. Mellan Ica Maxi och boendet är det promenadavstånd och många från boendet är där dagligen.

– Jag är här varje dag, hela dagarna. Det behövs, säger Rawa Thahad.