Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RBU: Alla unga i länet måste få lika rättigheter

I en ny granskning som presenteras denna vecka framgår att kommunerna brister i att ge barn och unga likvärdiga möjligheter att utvecklas. Endast var fjärde kommun har granskat den fysiska tillgängligheten på friskolorna och i sju av tio kommuner finns unga inte representerade i råd där personer med funktionsnedsättning ingår. I kommunerna i Västmanland är resultaten lika nedslående. Vi uppmanar nu kommun- och riksdagspolitiker i länet att agera för att ge alla barn lika rättigheter.

Vår vision är ett rättvist samhälle och ett utvecklande liv för barn och unga med rörelsehinder. Trots ambitiösa politiska målsättningar och att tillgänglighetsåret 2010 just passerat, är visionen långt ifrån nådd. Denna vecka presenteras Humanas Tillgänglighetsbarometer 2011, till vilken Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU)bidragit, och den visar att många kommuner brister i att ge alla unga samma chanser i livet, även i Västmanland.

Skinnskatteberg och Köping är de enda av de nio undersökta kommunerna i länet som uppger att de granskat tillgängligheten i friskolorna. När det gäller de kommunala skolorna har sju av kommunerna gjort en sådan granskning. Det finns alltså en risk att det skapas en skillnad mellan skolor som drivs i privat respektive kommunal regi och att tillgänglig-heten i friskolorna blir lidande.

Ett annat illavarslande resultat i granskningen är att Hallstahammar är den enda kommunen i länet som svarar ja på frågan om personer med funktionsnedsättning under 18 år är representerade i råd där brukare träffar företrädare för kommunen. Det innebär att många unga människor går miste om möjligheten att vara med och bidra till att forma sina livs-situationer och påverka sina framtida liv.

Vi vill nu att såväl kommunpolitiker som riksdagspolitiker i länet agerar för komma tillrätta med bristerna.

Barnkonventionen måste upphöjas till svensk lag. I konventionen slås det fast att barnets bästa ska komma i första rummet och att inget barn får diskrimineras. I linje med detta bör kommunerna också se till att unga med funktionsnedsättning får bättre möjligheter att påverka sin kommun.

Vidare bör en ändring i skollagen genomföras så att kommunerna får ansvar för att tillgodose en elevs krav på att få gå i en skola nära sitt hem. I dag kan skolan neka en elev med funktionsnedsättning och hänvisa till att de förändringar som skolan skulle vara tvungen att genomföra skulle innebära organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen.

Det behöver också säkerställas att alla skolor har lokaler som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. För att valfrihet för alla ska uppnås måste villkoren för de kommunala skolorna och friskolorna vara lika.

Det är nu hög tid att omsätta vällovliga ambitioner om allas lika värde till konkret politik. Från Västmanland har Roger Haddad (FP) och Pia Nilsson (S) plats i riksdagens utbildningsutskott. Vår uppmaning till dem och kommunpolitikerna i länet är att agera för att ge alla barn lika rättigheter.

Genom att göra barnkonventionen till lag, skärpa skollagen så att alla fritt kan välja skola och se till att alla skolor blir tillgängliga kan viktiga steg tas mot ett samhälle där alla växer upp med lika möjligheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel