Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rebecca upplever känslor starkare än andra

Rebecca Juhlin har alltid fått höra att hon är för alldeles för känslig. Men så läste hon att hon är långt ifrån ensam om att vara tunnhudad, och livet blev så mycket lättare.

Rebecca beskriver sin högkänslighet med att ha ett rikt inre liv, hög empati och smärtkänslighet och säger att hon ser saker andra missar.

– Det känns skönt att veta att jag inte är ensam om att vara som jag är, säger Rebecca Juhlin.

En högkänslig persons personlighetsdrag på- verkar både jobb och relationer. Alla kan vi må dåligt av en utskällning av chefen i och för sig. Men högkänsliga känner av det mer än gåshudade. Enligt psykoterapeuten Elaine Aron är omkring var femte person en HSP-are, en ”highly sensitive person”.

Rebecca Juhlin, som håller kurser i ämnet, upplever sin högkänslighet som sårbar, och en gåva.

– Högkänslighet är ingen diagnos utan ett karaktärsdrag. Jag känner bara av ljud, ljus och lukt väldigt mycket och har alltid fått höra att jag har luktsinne som en blodhund och måste sluta vara så känslig.

Tidigare hände det att Rebecca själv ifrågasatte sitt tunnhudade jag. Men så läste hon en artikel som lyfte ämnet och allt blev lättare.

Med hjälp av funktionell magnetröntgen har forskare öppnat ett fönster till högkänsliga hjärnor och konstaterat att de reagerar ovanligt starkt på yttre stimuli. Enligt Rebecca påverkas hon så mycket av känslomässiga och sensoriska sinnes- intryck att en lätt knuff i kön eller en snäsig kommentar kan rubba hela hennes dag. Men hon kan också gå omkring i ett lyckorus i timmar efter att ha tittat på en grönskande äng.

– Det är bara fördelar med det här. Jag har alltid haft stark magkänsla och ibland struntat i den. Då har det inte blivit så bra. Nu vågar jag lita på min känsla.

Det handlar inte om ett sjukdomstillstånd, men forskarna hävdar att högkänsliga löper viss ökad risk för att drabbas av depression, ångest eller andra stressrelaterade symtom. Det är inget problem för Rebecca.

– Min hjärna går på högvarv hela tiden, men jag är inte oroligare än andra. När jag är stressad drar jag mig bara tillbaks ett tag och laddar mina batterier.

Beskriv dig som person?

– Jag är ambivert. Utåt- riktad och pratar mycket, eller så sitter jag helt tyst och betraktar andra. Jag har aldrig haft fel om en människa.

Du har med andra ord blivit kär i rätt person från början?

– Inte alltid, skulle mina ex säga, skrattar Rebecca.

– Men mannen jag har en relation med nu är rätt för mig. Han är också HSP. Vi pratar mycket om det. Vi blir överväldigade av samma saker och enormt glada av sånt andra inte ens ser. Det är skönt.