Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redan efter en månad bryts nyårslöftet

Hundratals västeråsare ger samma nyårslöfte – nu ska de börja ett nytt liv med motion och sunda vanor. Men redan efter några veckor är soffpotatisvanorna tillbaka. Gymkortet används inte.

Det bekräftar personal och ägare flera motionsanläggningar som VLT har ringt till.

– Nyår är en sådan tid då många människor ska starta om på nytt för att göra det nya året bättre än det förra. Människan som individ vill må bättre och man vet att man inte tränat tillräckligt, säger Thomas Östmark, vd på Apalby Friskcenter.

– Det händer ofta att folk kommer hit i januari och februari. Då kommer alltid fler människor än under sommaren, bekräftar Johanna Wilmusenaho som arbetar på Feelgood, som dock inte kan ge några exakta siffror

Det är inte alltid så lätt att bryta dåliga vanor. Ofta går man ut hårt, och så kroknar man, inte minst när träningsvärken blir svår.

– Problemet är att många sätter upp för höga träningsmål. När de sedan inte lyckats nå målen så slutar de, berättar Ervin Akkurt, vice platschef på Njoy.

Hans rekommendation är i stället att gå ut försiktigt, att tala med personal och tränare om hur man ska lägga upp träningen, och sedan långsamt trappa upp motionen. Man orkar inte allt från början, och det tar tid innan stora resultat kommer.

– Ett annat sätt att bli mer motiverad är att träna i grupp. Då känns det roligare. Det är bara att anmäla sig till någon av gruppträningarna eller passen. Det finns så många varianter, från aerobics och boxning till dans och zumba, säger Ervin Akkurt.