Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen behöver agera utifrån att att den inte har egen majoritet och förankra förslagen bättre.

De rödgröna och Sverigedemokraterna ser ut att driva igenom förändringar i a-kassan. Regeringen tvingas inse att den riskerar att förlora viktiga frågor om den inte anpassar politiken.

Oppositionen var spretig i sina svar på regeringens vårbudget. I riksdagsdebatten fick den nya socialdemokratiska talespersonen i ekonomiska frågor Tommy Waidelich frågor från flera håll om den egna politiken. Svaret var vid flera tillfällen att Socialdemokraterna för närvarande inte har någon åsikt, skattepolitiken ska ses över inom partiet. Miljöpartiet lyfte åter fram krav på kärnkraftsavveckling, men inte direkt någon ny ståndpunkt från De gröna.

Vänsterpartiet var självkritiskt, men var som vanligt mer än andra partier för höjda skatter och ökade utgifter. Sverigedemokraterna ville ha ett bredare samarbete, men fick som vanligt inget gehör från den rödgröna oppositionen.

Det såg bra ut för regeringen. Bra fart i ekonomin och en oenig opposition. Men bara en dag därefter ser regeringen på att gå emot ett besvärande nederlag om a-kassan,

De rödgröna partierna föreslår ett par ”återställare” i a-kassereglerna. Kravet att redan från första dagens arbetslöshet behöva söka jobb i hela landet slopas. Den tidigare 100-dagarsregeln skulle återinföras. Den arbetslöse har då rätt att de första dagarna bara söka jobb i närområdet och i det gamla yrket. Möjligheten att få a-kassa på deltid begränsades till 75 dagar 2008. Nu vill de rödgröna se över regeln med avsikt att mildra kraven.

Sverigedemokraterna har anslutit sig till den rödgröna linjen. Det innebär att regeringen, såvida inte några riksdagsledamöter strular till det igen, kommer att förlora omröstningen. Regeringen anklagar de rödgröna för att agera tillsammans med Sverigedemokraterna. De rödgröna hävdar däremot att Sverigedemokraternas ledamot inte fick vara med på ett gemensamt möte.

Regeringen har anledning att vara bekymrad. Arbetsmarknadspolitiken och a-kassan är områden där Alliansregeringen tydligt och medvetet har lagt om kursen. Tuffare krav och stöd för arbetssökande ska göra arbetslöshetsperioderna kortare.

Som så ofta är verkligheten komplicerad och regler kan få oönskade effekter. Begränsningen av a-kassa på deltid infördes för att hindra deltidsarbete kombinerad med a-kassa under lång tid, där motiven att söka andra jobb var svag. Men en oönskad effekt blev att heltidsarbetslösa inte vågar ta halvtids- eller deltidsjobb av rädsla för att efter ganska kort tid bli utförsäkrade.

Därför kan det finnas skäl att se över delar av det nya regelverket. Men den stora bristen är inte att reglerna för hårda, utan att taket i a-kasseersättningen inte har höjts på flera år. Nu kan resultatet bli att regeringen tvingas ändra på några mindre regler, men då i stället får svårare att öppna för att höja ersättningarna.

Regeringen behöver agera utifrån att den inte har egen majoritet. Sverigedemokraterna kommer inte att få förhandla med de andra partierna, men kan genom att stödja rödgröna förslag se till att regeringen förlorar. Det kan bli besvärligt när det gäller EU eller delar av välfärdspolitiken som a-kassa och sjukförsäkring. Där står Sverigedemokraterna för en EU-skeptisk och ganska traditionell välfärdslinje.

Regeringen behöver därför oftare förankra sina förslag eller åtminstone ta större hänsyn till risken för att bli nedröstad.