Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens budget föll

Regeringen ska utlysa ett extra val, meddelar statsminister Stefan Löfven.

Regeringens budget föll. Riksdagen röstade för Alliansens förslag. Val hålls den 22 mars.

Sverigedemokraterna har tidigare deklarerat att de först kommer att rösta på sin egen budget, när den ställs mot Alliansen. Därefter kommer de att rösta på Alliansens budget och lämna regeringen med ett svidande nederlag.

Stefan Löfven har nu två val. Att utlysa nyval eller avgå, varav det senare är mest troligt enligt flera statsvetare.

- Tidigare sade Löfven att han inte kommer styra med en Alliansbudget, och om Alliansens budget går igenom, vilket kommer att hända, då finns det bara två val kvar. Det ena är att Löfven kommer att avgå, och meddelar att den här regeringen kommer upplösas. Eller så blir det ett extraval, men jag tror det sitter väldigt långt inne. Och jag tror inte det är någonting som Löfven önskar, säger statvetaren Malena Rosén Sundström.

Ett scenario är att Stefan Löfven avgår redan i eftermiddag.

- Då blir det en talmansrunda och ett riktigt skarpt läge där partiledarna måste lämna besked om vad de vill göra, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Ett extraval kan utlysas först den 29 december, efter att den nya rödgröna regeringen har suttit vid makten i tre månader. Valet ska sedan hållas inom tre månader.

Löfven kommer att ge besked på en presskonferens senare i dag.

Sverigedemokraterna har under dagen uppmanat regeringen att diskutera med partiet - något som alla hittills stängt dörren för.

- Det kommer att bli en omförhandling igen. Där finns ett fönster att prata med oss. Gör man inte det kommer man hamna i den här situationen en gång till, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till TT.

Sjöstedt säger att SD står "i total beredskap" att även rösta ned kommande budgetar.

- Det är tydlig signal till nästa regeringsbildare.

Finansminister Magdalena Andersson ser endast ett framtida alternativ efter SD:s besked att fälla varje budet som inte går dem till mötes om invandringen.

- Nu kan vi inte stoppa huvudet i sanden. Nu finns det bara en sak att göra, och det är att samarbeta, säger Andersson.