Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Västmanland bäst i Sverige på att återvinna

Bland alla landsting och regioner är det Västmanland som är bäst på att återvinna avfall. Det visar SKL:s rapport över miljöarbetet bland landsting och regioner. Region Västmanland är desto sämre på att minska antibiotikaanvändningen.

Andelen återvunnet avfall från Region Västmanland som återvinns har ökat från 24 procent år 2014 till 43 procent 2016, vilket är den högsta materialåtervinningsgraden bland regionerna och landstingen i Sverige. Det visar SKL:s öppna jämförelser mellan landsting och regioner gällande miljöarbete.

– Avfallsåtervinning är ett område vi satsat särskilt på under senare år. Öppna jämförelser är ett kvitto på att vårt arbete är framgångsrikt, säger regionrådet Andreas Porswald (MP), i ett pressmeddelande.

Läs också: Nytt miljöprogram klubbat – men politikerna inte överens om nivån

I förra årets jämförelse utmärkte sig Västmanland i stället genom att en stor andel ekologisk mat serverades till patienter. Under 2016 ökade andelen ekologiska medel ytterligare – från 42 till 48 procent.

Sämre resultat uppnås när det gäller förskrivningen av antibiotika. Region Västmanland skriver ut en större mängd antibiotika än riksnittet och det har faktiskt skett en liten ökning jämfört med förra året. Men Västmanland är inte sämst – i Stockholms läns landsting skrivs mest antibiotika ut i Sverige.

Rapporten ges ut årligen och täcker energiförbrukning, antibiotikaförskrivning, ekologiska livsmedel, medicinska gaser, förnyelsebara bränslenl i kollektivtrafiken och avfall.

– Syftet är att låta landsting och regioner lära av varandra och sporras att bli ännu bättre på att använda upphandlingar för att minska sin påverkan på miljön. Offentliga upphandlingar är ett av de viktigaste verktygen vi har, säger Gunilla Glasare avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Läs också: Största ökningen i Sverige – allt fler åker kollektivt i Västmanland

Läs också: Allt mer ekologisk mat serveras till patienter