Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Västmanland: Vi anställer hellre än hyr personal

Artikel 6 av 7
Ökade kostnader för hyrpersonalen 2018
Visa alla artiklar

Annons

Av artiklar och inslag i länets medier de senaste dagarna är det lätt att få intryck av att sjukvården till stor del sköts av inhyrd personal och att vårdpersonal i mängder flyr regionen. Så är naturligtvis inte fallet.

Fakta är att det i dag finns ett cirka 70 inhyrda sjuksköterskor inom Region Västmanland – av totalt 1 940 sjuksköterskor. 1 870 kompetenta medarbetare – som vet att de varje dag gör skillnad för länets invånare – har alltså valt att vara anställda i Region Västmanland. Ytterligare ett 50-tal sjuksköterskor går just nu olika specialistutbildningar (med lön från regionen).

Fakta är att det i dag finns ett cirka 70 inhyrda sjuksköterskor inom Region Västmanland – av totalt 1 940 sjuksköterskor

Att frågan aktualiseras just nu beror på att Region Västmanland i likhet med flera andra regioner inte nått ända fram i ambitionen att vid årsskiftet vara oberoende av hyrpersonal. Observera oberoende: det innebär att vi även fortsättningsvis kan behöva använda inhyrda medarbetare vid tillfälliga arbetstoppar, men inte vara beroende av dessa för att bedriva verksamheten (som ibland är fallet idag).

Men även om vi inte nådde det ambitiöst satta datumet så ligger målsättningen fast. Inhyrd personal kan vara värdefullt vid tillfälliga arbetstoppar, men inte som långsiktig lösning. Egna medarbetare är på alla sätt bättre då det ger tryggare vård med högre kvalitet och till lägre kostnader.

Inhyrd personal kan vara värdefullt vid tillfälliga arbetstoppar, men inte som långsiktig lösning. Egna medarbetare är på alla sätt bättre då det ger tryggare vård med högre kvalitet och till lägre kostnader.

Därför arbetar vi i Region Västmanland kontinuerligt och i samverkan med de fackliga organisationerna för att utveckla såväl arbetsmiljön som utvecklingsmöjligheter för att vi ska behålla nuvarande medarbetare och locka till oss nya.

Några exempel på vad som görs är:

• Vi har idag en kompetensmodell som omfattar samtliga sjuksköterskor i regionen. Modellen bidrar till en god och långsiktig kompetensutveckling för varje sjuksköterska utifrån individuella mål och möjliggör en lönekarriär i det patientnära arbetet

• Vi har infört en ny arbetstidsmodell för nattarbete som ger fyra timmars ledighet för varje nattpass våra medarbetare arbetar.

• Vi har en bra introduktionsprocess för våra nya sjuksköterskor och erbjuder ett bland annat ett introduktionsår.

Vi startar ett i dagarna pilotprojekt med veckoslutstjänstöring, där en medarbetare arbetar fredag, lördag och söndag, med bibehållen heltidslön.

• Vi har tydliga krav på bemanningsföretagen som bland annat innebär att en bemanningssjuksköterska oftast arbetar fler kvällar och helger än våra medarbetare.

När du som invånare i Västmanland behöver vård ska du vara säker på att den du möter, oavsett yrkeskategori, är en person som lever upp till Region Västmanlands tydliga värderingar, en person som är med och bidra till verksamhetens utveckling och ger dig kontinuitet. Det sker via våra fasta medarbetare, som är och förblir vårdens viktigaste tillgång! För oss är det inte en fråga om Region Västmanland ska vara oberoende av hyrpersonal, utan när.

För oss är det inte en fråga om Region Västmanland ska vara oberoende av hyrpersonal, utan när.

Lena Freijd

tf HR-direktör

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons