Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionfrågan påminner om ”Hela havet stormar”. Läget är oklart och det gäller att inte bli ensam kvar.

Vill inte Uppsala län vara med i samma region som Västmanland borde Enköping byta.

Nu har majoriteten i Landstinget Västmanland satt ned foten när det gäller framtida större regioner. Som framgått på nyhetsplats har landstingen i Sörmland, Västmanland och Örebro börjat arbeta med en gemensam ansökan för att bilda en region.

Det finns goda skäl för att göra om landstings- och länsindelningen, som kom till för flera hundra år sedan. Därefter har en hel del hänt. Det kommer ett förslag om ny länsindelning och de landsting som vill kan bilda nya direktvalda regionfullmäktige.

Regionen kan utöver ansvaret för sjukvård få bestämma över sådant som kollektivtrafik, infrastruktur, högre utbildning och andra villkor för tillväxt. Tågen borde kunna fungera bättre och få rimligare biljettpriser över dagens länsgränser.

Landstingens utspel påminner för Västmanlands del dock för mycket om ”det bidde en tumme”. Allra helst ville politikerna i Västmanland ingå i samma region som Stockholm. Där finns en viktig ekonomisk motor i Sverige, befolkningen växer med ökad pendling. Gemensamma lösningar med Stockholmsområdet krävs för en god utveckling i Mälardalen.

Stockholmspolitikerna, främst Moderaterna, var dock föga intresserade. De tycker att Stockholm klarar sig bra på egen hand. Den styrande borgerliga Alliansen i Stockholms läns landsting har enats om att säga nej denna mandatperiod.

Som det näst bästa lanserades då den så kallade ”bananen”, bestående av Uppsala, Västmanland och Sörmland. En sådan region skulle gränsa till Stockholm, vilket borde underlätta praktiska uppgörelser och ett framtida samgående i en större region. Örebro anmälde intresse för att vara med, stödet för detta fanns i Västmanland främst bland de rödgröna partierna.

Men ”bananen” gick inte heller, Uppsala har haft svårt att bestämma sig. Nu har de rödgröna här beslutat att försöka utan Uppsala, medan den borgerliga Alliansen tycker att det är fel att lämna det tidigare spåret. De är dock inte oense i sak, Socialdemokraterna hoppas att Uppsala län ska tänka om.

Regionfrågan påminner om ”Hela havet stormar”. Läget är oklart och det gäller att inte bli ensam kvar. Uppsala uppvaktas även av delar av Gästrikland och av Dalarna. Örebro ville tidigare vara med Värmland, men nu har Nya Wermlands tidningen rubriken ”Örebro dumpar Värmland”. I varje fall delar av Östergötland vill gärna gå ihop med Sörmland och därigenom komma närmare Stockholm.

Det gäller för ett län att komma med i en region som kan fungera och ha en naturlig samhörighet, men också att inte bli ensam kvar när andra bestämmer sig för varandra.

För Västmanland är samhörigheten med Sörmland, som vi bland annat delar högskola med, och kontakterna med Stockholm avgörande. Det är därför bra och angeläget att Västmanland och Sörmland agerar gemensamt.

Det bästa lösningen när Stockholm säger nej förblir en region med Uppsala, Västmanland och Sörmland. En region med Östergötland, Dalarna eller Gästrikland vore för stor och skulle göra det än svårare att i framtiden gå samman med Stockholm. Samma invändning gäller Örebro, om än inte lika starkt.

Utan Uppsala skulle Mälarbanan fortsatt gå genom tre regioner och Västmanland vara geografiskt avskuret från Stockholm. Det vore riktigt illa. Vill majoriteten i Uppsala stå utanför borde Enköping kunna ansluta sig till ”vår” region och Håbo gå över till Stockholms län.