Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regn och regnskurar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vad är egentligen skillnaden mellan regn och regnskurar?

Ja, en sak kan man konstatera: Blöt blir man oavsett. Anledningen till att man skiljer på regn och regnskurar är att processen för hur regnet bildas skiljer sig åt. När meteorologen pratar om regn så brukar han eller hon mena det regn som uppstår i samband med fronter.

Där kall och varm luft möts så får vi en front, en gränszon där luften tvingas att stiga. Luft som stiger avkyls och när den avkylts tillräckligt kommer vattenånga i luften kondensera och bilda moln och nederbörd. Nederbörden i en front brukar vara ganska jämn i intensitet och vara under en längre period och över ett större område. Regnskurar uppstår då luften närmast marken värms upp av till exempel solinstrålning. Den blir då varmare än luften runtomkring och stiger och vi får mäktiga bymoln. Regnskurar berör mindre områden, är mer kortvariga och ofta kraftigare i intensitet än frontregnet. I samband med kraftiga regnskurar kan det bildas åska och hagel.

För att komplicera det ytterligare kan man ha fallet att regnskurar är inbakade i frontregnet. Detta är vanligast i samband med kallfronter och under sommaren. Resultatet kan bli heldagsregn som varierar i intensitet, tidvis är kraftigt och kan ha inslag av åska. En dag som gjord för inomhusaktiviteter!