Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekord intresserar oss

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Väderrekord av olika slag har länge intresserat människor, inte bara i Sverige utan över hela världen. Extrema väderhändelser är ofta något som vi kommer ihåg långt efter att det har skett.

Sådant väder uppmärksammas såklart mycket i olika massmedier och under senare år har klimatdebatten satt en riktig fart med olika typer av naturkatastrofer. Många länder drabbas så gott som varje år av extremt väder som får en stor påverkan på allt och alla. Det kan vara händelser som kan få katastrofala följder för många människor och innebär enorma kostnader för samhället.

WMO, Världsmeteorologiska organisationen, har konstaterat att antalet extrema väderhändelser ökat under det senaste årtiondet. Vi i Sverige har kommit relativt lindrigt undan även om vi haft några svåra stormar och häftiga skyfall de senaste åren. Svenska rekord finns det gott om men på sina håll har vädret säkert varit mer extremt än så. Rekord kan ju bara noteras på platser med mätutrustning.

Ett exempel är den största dygnsnederbörden i Sverige, där ligger Fagerheden i topp med sina 198 mm. Det ska tilläggas att en privatperson mätte upp 276 mm vid Fulufjället 30-31 augusti 1997. Andra rekord värt att nämna är den högsta temperaturen som har uppmätts, +38 grader både i Målilla och i Ultuna.