Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordförsök rundade av festivalen

På söndagseftermiddagen avslutades årets MusikRUM Västerås med ett världsrekordförsök på Stora torget.

Det blev inte världens största orkester, men kanske Sveriges största.

Den som trodde att regn och blåst skulle vara ett hinder för spelglädjen hade fel. Framför RUM-festivalens scen på Stora torget samlades folk i olika åldrar med alla möjliga olika instrument: allt från fagotter och violiner till gitarrer, trummor och saxofoner.

Tillsammans skulle de spela stycket An die Freude (Månadsvisan) av Beethoven, under ledning av den folkkäre och framgångsrike dirigenten Anders Berglund.

– Jag gör det här för ungdomarnas skull, de är vår framtid och musiken måste leva, säger Anders Berglund till VLT.

Han räknar in den stora orkestern, som tagit skydd från regnet under några partytält, och sedan är världsrekordförsöket i gång.

– Det gick bra bortsett från att det saknades några tusen i orkestern, ler Anders Berglund efter framförandet.

Det nuvarande världsrekordet är en orkester på 6 452 personer, enligt Guinness rekordbok. På Stora torget räknade man till 409 deltagare.

– Men det var jätteroligt! Och troligen svenskt rekord, menar Anders Berglund.

RUM-festivalen är slut för i år men arrangeras i Västerås igen nästa år, den 20 till 22 maj.

– Vi är jättenöjda med årets festival. Det är viktigt att ungdomar som sysslar med musik får träffas och spela tillsammans, det har varit väldigt kul, säger festivalgeneralen Linn Karlsson.