Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga fritidshus till salu i Västmanland

Sugen på en sommarstuga? Just nu finns det rekordmånga fritidshus till salu i Västmanland.

På bostadssajten bovision.se, som sammanställer information från landets mäklare, fanns i går, torsdag, 175 västmanländska fritidshus ute till försäljning.

– Antalet har dubblerats över hela Sverige jämfört med samma tid förra året, säger Ulf Magnusson, vd för bovision.se.

Försommaren är normalt högsäsong för ägarbyte av stugor – säljaren har hunnit vårfeja på tomten för att få till bra lockbilder till annonsen och de presumtiva köparna börjar känna sig sugna på att åka runt och kika på hus.

Enligt mäklarna finns det flera förklaringar till att det just nu finns extra gott om lediga sommarnöjen.

– Förra året var valår och då avvaktar många med försäljningen tills man vet vad som kommer att hända och hur det blir med ekonomin. Jag tror många som funderade på att sälja förra året väntade tills i år, säger Mattias Vallgårda, mäklare och ägare till Svensk fastighetsförmedling i Västerås.

Svajiga räntor och banker som blivit allt mer restriktiva med att bevilja lån gör också att färre anser sig ha möjlighet att köpa ett fritidshus. Men för den som har pengar eller goda bankkontakter finns det tillfälle att göra bra affärer.

– Konkurrensen är stor och det går att köpa till något lägre pris än tidigare, säger Margaretha Humble, fastighetsmäklare vid Skandiamäklarna i Västerås.

En annan förklaring till att stugannonser samlas på hög är att köparen gärna går grundligt till väga och tittar på många olika alternativ.

–Att ha ett hus ute till försäljning kan vara en lång process. Ofta görs köpen först i slutet av sommaren, säger Margaretha Humble.

Vad kunden vill ha är också mycket individuellt.

–Förutom priset kan det handla om läget, möjlighet att bygga om och hur långt huset ligger från stan. Jag har också hört att mobiltäckning står högt på listan men det är inget jag har märkt av, säger Mattias Vallgårda.