Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn medger brister

Framtidsgymnasiet har haft svårt att få fram utbildningsplatser på företag, medger rektorn Daniel Malmström.

– Det kan jag ärligt säga, att om vi hade platser skulle vi så klart inte hålla kvar eleverna på skolan. Men det är svårt, vi får inte den hjälpen från näringslivet. Jag tror att det bidrar att vi är nya och inte har kontakterna.

Elever har trott att de ska få komma ut på företag. På hemsidan står att det ska ske år två och tre. Lovar ni för mycket?– Den arbetsplatsförlagda utbildningen är på 15 veckor och kan läggas ut när som helt under de tre åren. Det finns alltså fortfarande möjlighet i årskurs tre då de faktiskt läser största delen av de praktiska kurserna.

Daniel Malmström har känt till elevernas kritik.

– Det var ingen nyhet, jag har mött eleverna och förklarat läget.

Idag har skolan, enligt Malmström, kontakt med 20-talet företag som kan ta emot elever. Cirka 15 av skolans elever är ute på företag just nu. Daniel Malmström har kontaktat nya företag och hoppas ha fler utbildningsplatser i höst – dubbelt så många är målet.

Hur löser ni det om ni inte lyckas skaffa fler platser?

–Man kan ha flera elever på samma företag om de är där i omgångar. Då skulle det funka med 30 företag.

Han tonar ner elevernas oro att inte få en tillräckligt god utbildning. De elever som sköter sina studier kommer ha tillräckliga kunskaper för att börja jobba efter trean, menar han.

Han bekräftar att ingen av de tre lärarna från starten undervisar i dag: en har slutat, en är föräldraledig och den tredje är han själv – som alltså numera är rektor.

Även om det är en inkörningsperiod för en ny lärare ska det inte påverka utbildningen eller betygsättningen, säger han. När det gäller några elevers väntan på verktygslåda säger han att eleverna ska dela på de lådor som finns. Det måste ha blivit ett missförstånd, menar han.