Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Religion har rätt att synas

79 procent av Sveriges befolkning över 16 år är medlem i minst en förening. 

Tiden som läggs på ideellt arbete uppgår ungefär till fyra timmar per vecka, vilket motsvarar cirka 400 000 årsarbetskrafter. Överallt finns engagerade människor som brinner för sina föreningar. Föräldrar som kämpar i sina barns idrottsklubbar, diakoner som delar ut matkassar till utsatta, biståndsarbetare som brinner för sin sak och nykterhetsrörelsen som driver hjälpverksamhet för personer med alkoholproblem.

Kristdemokraterna menar att civilsamhällets alla organisationer har en mycket viktig roll att fylla i samhället. I vårt Sverige kommer samhället alltid att vara större än staten. I regeringsställning har vi framgångsrikt verkat för att skapa bättre förutsättningar inte bara för familjer och företag utan också för föreningar i det civila samhället.

Vår syn har omsatts i konkreta politiska beslut. Ett av de viktigaste förslagen är att vi öppnat upp för privatpersoner att göra avdrag för gåvor till organisationer. Det innebär att man kan göra skatteavdrag på 25 procent för gåvor upp till 6 000 kronor. Reformen sjösattes 2012 och vi kan redan se resultat. Sedan 2012 har antalet gåvogivare ökat med 135 000 personer, och i antal kronor gav svenskarna år 2013 cirka 344 miljoner mer än året innan. Bara i Västmanlands län har givandet ökat med närmare 10 miljoner kronor på ett år.

Regeringen har även tillsatt en utredning, som leds av kristdemokraten Dan Ericsson, som ska se över hur staten ska kunna underlätta för det civila samhällets organisationer att bedriva sin verksamhet, att utvecklas och därigenom bidra till demokrati, välfärd folkhälsa, gemenskap och social sammanhållning.

En viktig del av det civila samhället är trossamfunden. De står för en rik verksamhet för både unga och gamla, där värderingar och etik diskuteras. Den religiösa övertygelsen är en oerhört stark drivkraft för bland annat sociala insatser för medmänniskor. I stunder av kris ses samfunden som en trygg plats dit människor söker sig för samtal och tröst, men däremellan uppmärksammas sällan deras betydelse. Men följer man debatten i Sverige verkar det ibland som att religionsfriheten är en ickefråga. Men religionsfriheten har två sidor som är lika viktiga; dels rätten att tro, att inte tro eller att byta religion, dels rätten att utöva en religion, eller att inte utöva någon religion. Rätten från religion innebär däremot inte att alla religiösa uttryck suddas ut från samhället eller att man ska ”slippa” se människor ge uttryck för sin religion. Att säga att vem som helst får tro bara det inte syns eller hörs är inte samma sak som att stå upp för religionsfriheten. Det är att slå undan benen för den. Regeringen anser att trossamfunden har en viktig roll i samhället. Därför har bidraget till trossamfunden de senaste åren höjts med närmare 60 procent!

Detta är exempel på frågor där Kristdemokraterna aktivt bidragit i regeringsarbetet för att underlätta för vårt lands idéburna och ideella rörelser. Det finns ingen enkel manual för hur ett samhälle ska möta alla de utmaningar vi står inför, men vi vill gå längre och är övertygade om att alla föreningar och församlingar behövs för att bygga ett tryggt, varmt och medmänskligt samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel