Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovera dina egna möbler

Möbelrenoveraren ger sina bästa tips.

Klä om en soffa? Kanske inte. Men limma fast ett stolsben eller måla en byrå, javisst! En hel del möbelrenovering kan du fixa själv. Möbelrenoveraren Anna Löfstrand ger här tips och tricks.

En ranglig stol är kanske den vanligaste pjäs som kommer in till Anna Löfstrands firma för möbelrenovering i Hägersten i Stockholm.

– Ofta har folk försökt limma själva, men benet blir löst igen. Tricket är att ta bort alla gamla limrester, limma igen och använda en tving att dra ihop med när limmet torkar, säger Anna, som är utbildad möbelsnickare och -renoverare.

Hon tar emot renoveringsuppdrag, men köper också in slitna möbler som hon fräschar upp och säljer vidare.

– Jag målar ofta om möblerna, slipar slitna ytor och lägger ny ytbehandling, eller klär om dynor och sitsar.

Anna Löfstrand behåller gärna originalutseendet om det är möjligt, men om möblerna är för skadade eller slitna kan de behöva målas om eller förändras lite.

Ibland är det ändå roligare att måla för att man ser så tydlig skillnad, tycker Anna Löfstrand.

– Om man har en ful stol och målar den så blir den fin. Limmar man ett glappande ben ser ju stolen likadan ut sen ändå, det känns inte lika roligt.

Ommålade möbler kan också vara svåra att återställa till originalskick.

– Det är svårt att ta bort färg, det blir ofta mycket kvar i porerna när man skrapar och slipar. Om det är en möbel i genomgående trä kan man slipa ned det ordentligt, men det funkar ju inte på faner.

Bättre då att måla om den i en färg man gillar, som Anna gjorde med en liten byrå hon fick in.

– Den var i något slags gräslig 1980-talsturkos färg med mörkare partier. Det var plastfärg som lossnade lätt, under var det teak men den gick inte att rädda. Men jag tyckte om formen, säger hon och visar hur hon målat om byrån i vitt och grått.

En klassisk slitskada som uppstår på byråer och bord är att lacken nöts bort och spricker upp. Ofta finns ringar från krukor eller vaser, och där det har blivit en liten fuktskada har ytbehandlingen börjat släppa.

– Äldre möbler tål ofta inte att man ställer koppar eller glas på dem hur som helst – förr använde man ofta underlägg och var mer rädd om dem.

Anna Löfstrand skrapar bort ytbehandlingen på sådana möbler och lägger på ny – hårdvaxolja är en favorit.

– Träet slits på ett bättre sätt än till exempel en lackad yta, där en repa kan störa väldigt mycket i det blanka.

Anna Löfstrand tycker att man kan klara den enklare möbelrenoveringen själv, bara man är noggrann och tar reda på hur man ska göra för att det ska bli bra.

– Viktigast är att göra ett bra grundjobb.

Bra att veta är också att inte alla ytbehandlingar passar ihop – gammal färg eller bets kan lösas upp, läcka igenom och missfärga nästa ytbehandling.

– Är man osäker kan man prova lite på ett ställe som inte syns så mycket. Men gör man ett bra underarbete och grundmålar så brukar det inte vara några problem.

Annas möbelrenoveringstips