Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovera giftfritt

Vet du vad din väggfärg innehåller för gifter?

Köper du kravmärkt kaffe för miljöns skull och oparfymerad tvål på grund av allergirisken? Bra, men titta också en extra gång på vad färgburken innehåller när du målar om.

– Jag önskar att jag hade haft bättre koll när vi renoverade vårt torp. Det är frustrerande att stå på byggvaruhuset och inte veta vad spacklet innehåller, säger Katarina Johansson, författare till boken ”Rumsrent – hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem” (Ordfront förlag).

Vi tror gärna att det som är tillåtet inte är farligt – det som står i butikshyllan är kontrollerat och klart. Men lagstiftningen är lös och vag.

– Vi tänker att det sitter en kontrollant någonstans och har koll på allt, men det krävs väldigt lite av producenterna i lagstiftningen. Och det finns inte mycket information att få – ett golv eller en tapet har ingen innehållsförteckning, säger Katarina Johansson.

Hennes bästa tips,

förutom att läsa på, är att vara skeptisk till produkter med alltför bra egenskaper. Det är troligen för bra för att vara sant.

– Var vaksam på formuleringar som bakteriefritt, vattenavvisande eller självrengörande – och ta reda på vad som egentligen är tillsatt för att ge de där egenskaperna. Ämnena som används är miljöfarliga och i vissa fall hormonstörande, säger Katarina Johansson.

Tänk på det här när du väljer...

…tapeter

Papperstapeter är ibland vad det låter som – tapeter gjorda av papper. Men de kan också innehålla plast i olika mängd. Och det finns massor av varianter på marknaden – non woven (eller easy up), vinyltapeter, textiltapeter, vävtapeter.

– Jag tycker att man ska undvika vinyltapeter, eftersom de är tillverkade av pvc som ibland innehåller ftalater, säger Katarina Johansson.

Blandar du tapetklistret själv av pulver och vatten slipper du konserveringsmedel.

En papperstapet uppsatt med vanligt cellulosaklister är mest miljövänlig.

Non woven-tapeter kräver ett kraftigare lim.

Riktigt gedigna och plastfria tapeter finns exempelvis hos Lim Handtryck – men de är dyra.

… isolering

Här blir det dyrare att välja bra – kanske är det därför så få väljer hampa, lin eller ull i stället för mineralull och cellplast.

– Mineralull är väldigt energikrävande att producera, och dammet som bildas är skadligt både för de som jobbar med det och de som riskerar att få det i sin inomhusluft om det inte är helt tätt, säger Katarina Johansson.

Gammal mineralull kan vara cancerframkallande. Ta in ett proffs om du ska ta bort.

Mineralull kan inte buffra fukt och värme, och kräver ett plastskikt från insidan.

Cellplast tillverkas av råolja, brinner lätt och avger giftig gas.

Se upp med miljöovänliga flamskyddsmedel.

Lin, ull och hampa är miljövänligt. Andra alternativ är cellglas, kork, kokosfiber, halm, vass och träfiber.

… målarfärg

Målarfärg har ingen innehållsförteckning, vilket gör det svårt att veta vad den innehåller. I vanliga fall är tipset att titta efter miljömärkta produkter, men när det gäller målarfärg räcker det inte.

– Även i miljömärkt vattenbaserad färg finns konserveringsmedel som kan vara allergiframkallande, säger Katarina Johansson.

Färg du blandar till själv, som limfärg eller äggoljetempera, behöver inget

konserveringsmedel.

Norska Astma- och allergiförbundet har strängare regler än vår svenska motsvarighet – kolla vilka produkter de rekommenderar.

Tänk på att även linoljefärg kan innehålla lösningsmedel.

Ha god ventilation och vänta om möjligt några veckor efter målningen innan du flyttar in.

… golv

Ett trägolv är miljövänligt och hållbart, om du behandlar det rätt. Olja, lack, vax och hårdvaxolja finns i många varianter, bättre och sämre för miljön och hälsan. Fråga i en byggnadsvårdsbutik.

– Det är svårt att ge generella råd eftersom folk är känsliga mot olika saker. Men att såpskura golvet är ju en gammal, säker metod, säger Katarina Johansson.

Epoxi finns bland annat i golvlacker och innehåller ofta bisfenoler.

Se upp med pvc-golv, även om dagens golv sällan innehåller de värsta ftalaterna är pvc i sig ett miljöovänligt material.

Välj heltäckningsmatta av ull, se upp med flamskyddsmedel och smutsavvisande egenskaper.

Sten, tegel, klinker, betong är bra alternativ om du vill ha ett hårt golv.

Linoleumgolv är ett miljövänligt alternativ till plastmattor, men kolla vad ytskiktet är gjort av.

… badrum

Att bygga utan plast i badrummet är inte lätt – väljer man kakel och klinker i stället för våtrumsmatta måste det ändå finnas ett tätskikt, alltså en plastmatta, bakom.

– Ett alternativ är oorganiska material som inte kan mögla – sten, tegel eller betong till exempel. Då behövs inga tätskikt, tipsar Katarina Johansson.

Köp svensktillverkat kakel så slipper du både bly och långa transporter.

Traditionell kakelfog och fix är bättre än färdigblandat kakellim.

Undvik antibakteriella ämnen – det kan finnas i allt från väggar och golv till knoppar på toaletten.

Tadelakt kan vara ett bra alternativ till ytskikt – det är ett nordafrikanskt kalkputs som är vattentätt.

Undvik kemikalier

Snickra noga så slipper du täta med fogmassa.

Välj ett golv som kan klickas eller snickras i stället för att limma.

Sätt isoleringsdrev runt fönster och dörrar i stället för att spreja fogmassa.

Köp spackel och tapetklister i pulverform i stället för färdigblandat.

Var en kritisk konsument, efterfråga miljömärkt och fråga om

produkten innehåller något från kandidatförteckningen – en lista över ämnen man vet är skadliga men som inte är förbjudna.

Välj produkter där du förstår vad de innehåller framför sådant du inte förstår.