Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik av psykiatrisjuksköterskor: Viktigt att kunna jobba färre helger

Medianlönen för psykiatrisjuksköterskor är inte hög

Annons

Regionråd Hans Jansson (V) och förvaltningsdirektör Christina Jogér efterlyser en mer nyanserad och faktagrundad debatt i frågan om sjuksköterskebristen. Så lägligt då att fakta redovisas, både inifrån och uppifrån verksamheten, och att vi sjuksköterskor bidrar till att nyansera debatten som annars präglas av utnötta politiska idéer.

Det är positivt att de redogör för förbättringsåtgärder och viktigt att de klargör vad som görs för att vi ska få kollegor. Vi vill dock bidra med infallsvinklar och fakta kring några av de åtgärder som redovisas.

Riktade insatser för bättre arbetsmiljö och sänkt sjukfrånvaro är välkommet då vår upplevelse är att bristande arbetsmiljö är direkt kopplat till sänkt patientsäkerhet. Vi vill ha rätt förutsättningar att kunna utföra den specialistvård som vi har kompetens för.

Gällande medianlönen är det av betydelse att tillägga att merparten av psykiatrisjuksköterskorna har mångårig arbetslivserfarenhet, en del med chefsposter i bagaget. Det verkar som att skribenterna tycker att medianlönen för psykiatrisjuksköterskor är hög. Det tycker inte vi.

Jämfört med de flesta andra yrken med fyraårig högskoleutbildning är lönen låg. För grundutbildade sjuksköterskor i psykiatrin ligger medianlönen på 26 450 kr, vilket inte kan ses som en konkurrenskraftig nivå. Sjuksköterskor ska inte behöva subventionera en organisation som gjort sig beroende av hyrpersonal och som är präglad av en förlegad syn på vad välutbildad och kompetent vårdpersonal förtjänar i lön.

Skribenterna vill poängtera att annat än lön har betydelse för att behålla sjuksköterskor. Ändå diskuterar de hellre Ob-tillägg, än bemöter våra funderingar kring reducering av helgarbete.

För många av oss är det viktigare att kunna arbeta färre helger, än att åtnjuta Ob-tillägget som det innebär. Vi ställer oss dessutom emot påståendet att vår Ob-ersättning hör till den bättre på arbetsmarknaden. Vid just helgarbete så ligger ersättningen ungefär i mitten jämfört med andra branscher. Vår bestämda uppfattning är att reducering av helgpass är en viktig förutsättning för att kunna behålla och rekrytera sjuksköterskor.

Betald specialistutbildning är en värdefull satsning. I nuläget går fem personer från Vuxenpsykiatrin och BUP utbildningen, vilket dock inte kan betraktas som många. Vi hoppas förstås att fler sjuksköterskor nappar på erbjudandet om att gå utbildningen som håller mycket hög kvalitet enligt Universitetskanslersämbetet.

En karriärmodell för sjuksköterskor låter som ett spännande förslag, som var nytt för oss. En idé som vi har är att införa lönestege som innebär lönepåslag efter ett antal år i Regionens tjänst. Vi tror nämligen att det skulle kunna bidra till kontinuitet samt motverka inkonsekvent lönesättning till följd av att sjuksköterskor byter arbetsgivare.

Frida Fogelström

psykiatrisjuksköterska

Katarina Redefalk

psykiatrisjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel