Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Nej, det var inte motdemonstranter som stod för våldsrisken - utan nazisterna

 
1 maj 2017
Visa alla artiklar

Självklart vore det trevligt om man inte skulle behöva demonstrera mot nazister, men debatten kring att ge högerextremister uppmärksamhet är väldigt skev. Den dagen då inga människor längre är nazister, det är dagen vi inte längre behöver protestera mot dem, skriver Casper Karlqvist.

REPLIK

I måndags på första maj demonstrerade den våldsamma nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen på Faluns gator och torg. Tack och lov var vi många fler som demonstrerade mot nazisternas hat och våld än det var personer i NMR:s tåg.

Daniel Lönn, ordförande för Moderat skolungdom Dalarna och MUF Borlänge, skriver i DT den 3 maj att det enda man gör om man går på motdemonstrationer mot nazister är att hjälpa nazisterna att växa.

Han menar att man borde ignorera ihjäl nazisterna, inte skriva om dem, inte skrika på dem och inte demonstrera mot dem. I stället bör man åka på en familjetripp och njuta av kärleken och det fina vädret.

LÄS MER: DEBATT: Sluta skrik på nazisterna - det är det de lever på

Denna naivitet är inget annat än skadlig, och det vore förödande om vi skulle lämna över våra gator och torg till företrädare för den kanske allra vidrigaste ideologi som någonsin fått fäste hos mänskligheten.

Självklart vore det trevligt om man inte skulle behöva demonstrera mot nazister, men debatten kring att ge högerextremister uppmärksamhet är väldigt skev. Den dagen då inga människor längre är nazister, det är dagen vi inte längre behöver protestera mot dem.

Det är inte protesterna som är problemet, utan det är nazisternas manifestation. Att tro att det är möjligt att 600 nazister kan stå och skrika på det centrala torget i Falun utan att få uppmärksamhet är väldigt naivt. Eftersom att uppmärksamhet är oundvikligt är det obegripligt varför det hade varit bättre att dessa hade stått oemotsagda.

En annan sak som Daniel Lönn skriver är att man inte borde demonstrera mot nazisterna för att det då behövs poliser, vilket kostar pengar. Som att det är motdemonstranterna som är farliga.

LÄS MER: Insändare: TACK till alla som samlades på Rådhustorget - ni får mig att orka en dag till!

Som att de 70 demokratiska organisationer som stod bakom Dalarna mot rasisms motdemonstration är anledningen till att det fanns risk för våld. Som att det var de ungdomar, pensionärer och barnfamiljer som demonstrerade mot nazism som polisen behövde hålla koll på.

Anledningen till att så många poliser behövdes var för att den mest våldsamma högerextrema grupperingen hade samlat hundratals personer i centrala Falun.

NMR har aktivister som sitter häktade för bombdåd, de tapetserar regelbundet våra städer med bilder på Adolf Hitler och så sent som förra året i Finland misshandlades en person till döds under en av deras demonstrationer.

Det är nazisterna som gör att det behövs poliser på plats, inte vi som demonstrerar mot nazismen.

Att vi inte stoppar nazisterna genom att skrika horungar eller gubbjävlar åt dem stämmer, men den som var på Dalarna Mot Rasisms motdemonstration vet att det inte var så det såg ut. Motdemonstrationen var mer än något annat en hyllning till mångfald och en folkfest för det klyschiga men sanna i att kärlek övervinner hat.

DanielLönn önskar att vi i Dalarna återigen ska jaga bort nazisterna, på ett fredligt sätt. Det var precis det som vi som samlades i Falun på första maj försökte göra.

Casper Karlqvist, medlem i nätverket Tillsammans Borlänge

LÄS MER: DEBATT: Nej, Sverige vet inte bättre än resten av världen hur man arbetar mot rasism

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel