Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik på VLT-ledare: Ljusglimtar finns om skola

Mothugg av Vicki Skure-Eriksson (C) om skolan

I VLT:s ledare igår kan vi läsa om Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds rankingar av bästa skolkommun, vilket visar att Västerås hamnar långt ner på listan. Detta är givetvis något som vi inte alls är nöjda med, men precis som ledare skriver är det viktigt att komma ihåg att dessa fackförbund viktar frågorna lite olika utifrån sina medlemmars intressen.

Vi har därför valt att lägga mer fokus på att granska Skolverkets statistik för betygen i år 9. Det visar att Västerås har en bra bit kvar för att få alla att lyckas i skolan.

Trots detta finns det flera ljusglimtar i statistiken. Andelen behöriga elever till gymnasiet som gått i den kommunala skolan ökar, om man räknar bort nyanlända. Även meritvärdet ökar hos dessa elever.

Däremot är det alltför stora skillnader mellan våra kommunala skolor. Därför pågår ett arbete med hur vi bättre kan omfördela medel utifrån elevernas socio- ekonomiska förutsättningar och utbildnings-bakgrund.

Andelen elever i skolan som flytt hit ökade kraftigt i Sverige och Västerås under 2015, i Västerås var ökningen större än riksgenomsnittet. Vi har lyckats ta emot dessa elever i grundskolan på ett bra sätt. Kostnaderna har täckts av Migrationsverket och staten.

Elevpengen höjdes i år med 19 miljoner och tillsammans med ett gediget arbete ser den kommunala grundskolan för första gången på länge ut att klara ekonomin. Det innebär att varje extra tillförd krona kan gå direkt till att stärka kvaliteten i skolan. Dessutom sker en extra satsning på fritidshemmen och elevhälsan under 2017.

Våra skolor har vi många duktiga lärare och vi jobbar med att öka kompetensen ännu mer kring undervisning på vetenskaplig grund, inkluderande lärmiljöer, kollegialt utbyte och pedagogik i mångkulturella lärmiljöer. Utbildning är viktigare än någonsin i en tid när extremism, radikalisering och vardagsrasismen sprider sig i samhället.