Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansiktslyftning för Stonehenge

En av Storbritanniens mest kända sevärdheter har blivit mycket
mer tillgänglig. Efter lång väntetid har äntligen ett nytt
besökscenter öppnat invid Stonehenge - det tog flera decennier
innan det blev av och det kostade över 300 miljoner kronor att
bygga.

Annons
Stonehenge är ett av västra Europas viktigaste arkeologiska monument och har funnits i runt 4 000 år.

Stonehenge är en ceremonianläggning från sten- och bronsåldern som ligger i Wiltshire i sydvästra England. Det 4000 år gamla byggnadsverket besöks av runt en miljon turister varje år, och fram tills nyligen var det inte alls säkert att upplevelsen blev något vidare. Det var överfulla parkeringsplatser och trafiktäta vägar alldeles för nära stenformationerna, skriver CNN, som nu varit på plats för att se förändringen.

Stor utställning

Nu ser det nämligen helt annorlunda ut. I mitten av december öppnade ett stort besökscenter byggt i modern tappning av glas och kastanjeträ. Upprustningen av Stonehenge har debatterats och skjutits upp i runt tre decennier, men när det blev av var det med besked. Över 300 miljoner kronor har investerats i bygget och huset innehåller en enorm utställning. I centrets mitt finns en stor simulator som härmar upplevelsen av att stå mitt i Stonehenge-monumentet, det är nämligen inte längre tillåtet. I utställningen finns också en rekonstruktion av huvudet från en 5 500 år gammal neolitisk man som hittats i området.

Värt väntan

Mark Horton, professor i historia vid Bristols universitet, berättar för CNN att han tycker att det nya centret var värt att vänta på:

- Om det hade byggts för tio år sedan hade det redan varit daterat, eftersom vi nu har helt nya tolkningar av hur, varför och när Stonehenge byggdes.

Stonehenge finns med på Unescos världsarvslista.

Mer läsning

Annons