Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykeltur på genuina Kos

Den grekiska semesterön Kos har bara på några år lyckats ställa
om från ungdomsfylleparty till familjedestination. Men oavsett
vilka turister som kommer har ön kvar sin genuina charm bortom
turistkvarteren - något man bäst upptäcker från cykelsadeln.

Annons
Cykla på fina småvägar och till till mysiga hamnar, som här i Kardamena.

Vi trampar på i svag uppförsbacke med våra hyrcyklar. Solen gassar på middagshimlen, men den sköna brisen håller svetten under kontroll. I samband med öns satsning på en mer penningstark och mindre festbenägen publik har man också lagt pengar på att bygga utmärkta separata cykelbanor på flera gator inne i Kos stad och längs kusten bort mot Therma Loutra åt ena hållet och den populära Lambistranden åt det andra.

Men upp till byn Platani gäller den smala landsvägen med oliv- och fikonträd på ena sidan och murar på den andra.

Turkiska restauranger kvar

1923 genomfördes en av de första stora etiska rensningarna i Europa. Miljontals ortodoxa greker och muslimska turkar tvingades i väg från platser där de bott i generationer för att i stället leva i den nyutropade republiken Turkiet eller i Grekland, som blivit självständigt från det Ottomanska riket 1821. Men här i Platani blev de flesta turkarna kvar. Och mitt i byn finns ännu flera turkiska restauranger med utmärkt traditionell mat. Vi njuter av en Iskender kebab och en kall öl - bara några euro dyrare än en Big Mac nere i Kos stad.

Från Platani är det enkelt att fortsätta trampa upp till öns främsta antika lämningar - Asklepion, där den moderna läkekonstens fader, Hippokrates, verkade för över 2 000 år sedan. Än i dag följer läkare den hippokratiska etiken, där bland annat tystnadsplikt ingår. Ruinerna är hyggligt intressanta. Men läget på en höjd med utsikt, inbäddad i solvarm tallskog, är riktigt skönt.

Heta källor

Att cykla bort mot Therma Loutra är ingen match utom på slutet då det blir backigt och inte finns tillstymmelse till skugga. En enklare variant är bussen som går varje timme. Therma Loutra är heta underjordiska källor där vattnet väller fram precis vid den branta strandkanten och sedan mixas med havet - ett behagligt och annorlunda dopp.

Annars är det stränderna precis norr om Kos stad som gäller för de flesta. Lambi har havsslipat grus i en palett av färger som rasslar behagligt för varje liten bränning som slår in. Solstol och parasoll går att få för fem euro.

En annan tänkbar cykelutflykt från Kos stad är vingården Hatziemmanouil vid landsvägen mot den populära bergsbyn Zia. Man bör dock ha en mountainbike för att orka upp dit.

- Vi skördar druvorna redan i juli och en bit in i augusti, berättar vingårdens ägare Vasilis medan han serverar sitt eget vin tillsammans med lokal ost och korv.

Hålligånget under kontroll

Produktionen är inte så stor, men han har kvalitetsambitioner. Precis som hela ön kan man tänka. Tevereportagen om spyor och våldtäkter avlöste varandra för knappt tio år sen, då Kos ökända bargator var öns stora turistmagnet. I dag finns bara en liten bargata kvar och hålligånget är mer under kontroll. Nu kommer turister med mer pengar på fickan, pengar som inte bara går till alkohol. Det har gett ett lyft åt öns restauranger, även om de allt fler all inclusive-hotellen verkar som en broms från andra hållet - många gäster har ju redan betalt för allt de vill äta.

Men flera av hotellen har också högklassiga menyer - som femstjärniga Mitsis Blue Domes strax utanför den näst största charterdestinationen på ön - Kardamena. Bättre grekmat får man leta efter.

Kos stad bär ännu tydliga spår av den ottomanska tiden.
Litet altare längs vägen. Cykla försiktigt så att inte någon måste resa ett likadant för dig.

Fakta/Kos

Allmänt

Kos är den solsäkra partyön med uselt rykte som på bara några årblivit familjeön med allt mer exklusiv all inclusive.

Valuta

1 euro = 9,45 kronor. I sommar är rådet att ha gott om kontanter dåhandlarna inte längre gärna tar betalkort. Gott om uttagsautomateri Kos stad.

Prisnivå

Cirka 25 procent under den svenska.

Säsong

Maj - oktober. Egeiska havet bjuder på (nästan) ständig bris undersommaren.

Resa dit

Ving och Apollo har resor till Kos, Fritidsresor endast ikombination med turkiska Bodrum. Ving och Apollo har flyg frånArlanda, Landvetter och Kastrup. Den som semestrar i Bodrum kanresa till Kos över dagen med expressbåt för 350 kronor tur ochretur. www.ving.se, www.apollo.se, www.fritidsresor.se

Läs mer

Öns officiella turismhemsida www.kosinfo.gr

Mer läsning

Annons