Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatumaten vi älskar

Choripán i Argentina, Burek i Bosnien och Phat Thai i Thailand.
En ny bok har kartlagt världens godaste gatumat. Här är tre
favoriter.

Annons
Här förbereds pad thai - populär gatumat i Thailand.

Världen över finns särskilda delikatesser att köpa i enkla gatustånd. Nu har Lonely Planet samlat några av favoriterna i boken The world's best street food. Där får man både tips på var man hittar maten och hur man kan göra den själv. Maträtten Peso pizza är till exempel ett bra alternativ till de uppstyrda turistrestaurangerna på Kuba. Och tycker du empanadas är för torra kan du prova dess kusin salteñas från Bolivia, som är något saftigare.

Tre favoriter från världens kök:

Pizza al taglio, Rom, Italien

I Italien är det aldrig långt till en pizza och många romare köper en mindre bit till lunch eller mellanmål. Pizza al taglio säljs i både gatukök och bagerier, de enorma pizzorna styckas vant upp och slås in i en bit papper. Och glöm slabbversioner med burkpålägg. Här använder man färska ingredienser. Dessutom får degen ofta jäsa i upp till två dygn, vilket ger en helt annan, fylligare smak. Pizza rossa är med tomatsås. Prova gärna Rom-specialiteten pizza bianca, som alltså är utan tomat. Underbart salt och gott är att äta den med en bit mortadella inuti.

Ceviche de Corvina, Peru

Inkaindianerna brukade marinera fisk med en särskild jäst majsdryck. Men de spanska conquistadorerna förde med sig lime, och därmed skapades rätten ceviche så som vi numera känner den. Den japansk-peruanska kocken Dario Matsufuji förfinade receptet ytterligare på 1970-talet, genom att reducera tiden fisken marinerades. Ceviche kan man få i hela Sydamerika i dag, men den är särskilt vanlig i Peru. Där har man till och med en nationell helgdag till rättens ära. Fräsch och förföriskt god när den görs på rätt sätt.

Pho, Vietnam

Enkla stånd och speciella restauranger - pho finns överallt i Vietnam. Den smakrika soppan har en rik buljong och ofta kött, risnudlar, böngroddar och lime. Vissa menar att rätten (som uttalas ungefär "fö") är en mix av kinesisk och fransk kultur. Den är ofta enklare i norr och lite rikare i söder.

Läs mer på www.lonelyplanet.com

Mer läsning

Annons