Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandliv och äventyr i Agadir

En semester i den marockanska badorten Agadir kan bjuda på
stillsamt strandliv, kafébesök i centrum och drinkar i
solnedgången. Men det kan också betyda äventyr i bergen och turer
till genuina småstäder.

Annons
På berget i bakgrunden, med orden Allah, kung och nation, ligger ruinerna efter kasbahn.

Vintertid är högsäsong för turismen från Europa, men faktiskt lågsäsong i Agadir. Högtryck är det på somrarna då marockanerna själva och många araber från Gulfen fyller strandhotell, nattklubbar och Cornichen, den fem kilometer långa strandpromenaden. Där ligger sandstrand och hav på ena sidan och hotell, restauranger och nattliv på den andra. Cornichen börjar vid marinan precis under berget där gigantiska arabiska bokstäver bildar orden Allah, kung, och nation. Den slutar i söder med sanddyner medan sandstranden fortsätter längs stora delar av kusten.

Kasbahn och stranden

Uppe på berget ligger Agadirs kasbah. Murarna är välbevarade, men allt annat ligger i ruiner sedan den ödesdigra jordbävningen 1960, som också ödelade hela staden nedanför berget. När återuppbyggnaden kom i gång valde man att bygga närmare havet och ruinerna täcktes över - ett område är ödemark numera. Från kasbahn är dock utsikten hänförande. Försäljarna och de självutnämnda guiderna är påträngande här, något som annars är ovanligt i Agadir.

För turisterna kretsar livet i Agadir runt stranden och gatorna närmast havet. Det är där de bästa matställena och alla kvällsnöjen finns. På en kvart tar man sig upp för backen till centrum med affärsgator och trevliga fik. Testa gärna alla goda marockanska kakor, fyllda med nötter och dränkta i honung.

Dagstur till Tiznit

Det är lätt att få en god espresso, men varför inte njuta av ett glas starkt myntate med mycket socker i stället - mer marockanskt än så blir det inte i denna moderna stad. Här har inte ens de mer genuina Talbortjkvarteren mycket gemensamt med Marocko i övrigt. För en annan bild av landet får man ge sig iväg på utflykt med hyrbil eller - med lite mer planering - med buss.

En av de bästa dagsturerna går dryga sju mil söderut - till den muromgärdade staden Tiznit, som känns långt äldre än de hundra år den har på nacken. Stadens basargator påminner om Marrakech äldre delar, men utan turistkommersen. Tiznit är känt för sina silversmeder, många av dem finns samlade intill Mechouartorget. Nära Tiznit finns dessutom fina sandstränder med få besökare vintertid. Annars räcker det långt att bara promenera planlöst i bilfria gränder.

Ta en bergstur

Kör man rakt österut från Tiznit hamnar man i bergskedjan Anti Atlas, som bjuder på makalöst vacker natur och väldigt glest med folk. När man närmar sig den lilla staden Tafraoute möts man av märkliga klippformationer. Tafraoute är känt för för att tillverka landets bästa baboucher - skinntofflorna, som var och varannan marockan går i. Att äta en god tajine, lergrytan som kombinerar exempelvis rotfrukter, grönsaker, kött och nötter eller torkad frukt - kostar max en tredjedel här jämfört med i Agadir.

Vandringsleder och vildhonung

Taroudant, cirka sju mil öster om Agadir kallas av invånarna för Marrakech mormor. Mäktiga månghundraåriga murar omger stadskärnan där de stora soukerna, marknader, är prisvärda om man prutar ordentligt.

En annan trevlig bergstur går till Imouzzer des Ida-Outanane, sex mil nordost om Agadir. Här finns ett mäktigt vattenfall, men oasen Vallé du Paradis, halvvägs dit, är en minst lika stor upplevelse. I trakten finns markerade vandringsleder och överallt ser man folk som säljer traktens specialitet - vildhonung.

Många passar på att ta en kameltur vid kasbahn.
Inlagda citroner - delikatess i marockanska grytor

Fakta/Agadir

Allmänt

Agadir bjuder på en rad riktigt bra strandnära hotell, lugn, modernmiljö och fin strand. På dagsutflyktsavstånd hittar man det genuinaMarocko, både i bergen, muromgärdade städer och längs kusten.

Valuta

1 dirham = 77 öre. Dirham kan bara köpas i Marocko och överblivnapengar växlas tillbaka på flygplatsen. Växlingsställena håller istort sett identisk kurs. Uttagsautomater är vanliga.

Prisnivå

Cirka hälften av den svenska.

Säsong

Oktober till maj. Ungefär samma temperaturer som på Kanarieöarnavintertid. Det är svalt i havet december till februari, men mångahotell har pool.

Resa dit

Norwegian flyger direkt från Stockholm, Köpenhamn och Oslo undervinterhalvåret. Med byte i exempelvis Paris finns fler alternativ.Norwegian tar från 1 100 kronor enkel resa från Stockholm. Charterntill Agadir upphörde vintern 2011, då det ett tag såg ut som omMarocko skulle dras med i den våldsvåg som delvis följt på denarabiska våren. Ving erbjuder dock paketresor medreguljärflyg.

www.norwegian.se

Annons