Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svaren på dina vanligaste flygfrågor

Blir man förkyld av kabinluften? Hur ofta slarvas väskor bort
och varför är det egentligen så farligt att slå på mobilen i
luften? New York Times har gått till botten med frågorna många
ställer sig under de ändlösa timmarna i luften.

Annons

Med hjälp av amerikanska myndigheter slås bland annat fast att bagageförluster inte är så vanligt som man kan tro. Knappt tre fall per tusen passagerare.

Många undrar också om man ska smörja in sig med solskydd när man flyger. Här är svaret ja, eftersom solens farliga UV-strålar är starkare på hög höjd och tränger igenom planets fönster. Enligt amerikansk statistik drabbas piloter ofta av hudcancer, möjligen till följd av långvarig exponering av farlig strålning.

Drick med måtta

Man ska även vara försiktig med alkoholintaget i luften, av flera skäl. Den låga luftfuktigheten i kabinen gör att man lättare torkar ut, något som alkoholen skyndar på. Även hjärnans syreupptagningsförmåga minskar när man är berusad.

- Det händer också att människor som blivit berusade på planet, tar bilen från flygplatsen och orsakar trafikolyckor, säger Linda Degutis, läkare till New York Times.

Ingen farlig kabinluft

När det gäller infektionsrisken, är expertisen enig. Den luft som cirkulerar i planet är inte farligare än annan luft. Luften i planet blandas nämligen med utomhusluft, och effektiva filter fångar upp de flesta mikroorganismer som flyger omkring.

Däremot sitter man ofta närmare varandra, vilket kan öka smittorisken. Handsprit är en bra rekommendation, i luften såväl som på marken.

Farliga mobiler?

När det kommer till mobiltelefonernas risker saknas däremot tillförlitlig forskning.

Men bara misstanken att strålningen kan påverka känsliga instrument, har gjort att man tagit det säkra för det osäkra och förbjudit användningen. Se det som en påtvingad vila från kommunikation och övning i tålamod.

Mer läsning

Annons