Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resultatet blir att många väljer att bli soldater för att de inte fick något annat jobb.

En försvarsreform har varit efterlängtad. Men frivillig rekrytering av soldater är inte lika enkelt som det låter. Det är också oroväckande att det nya försvaret påminner om den amerikanska militärmodellen.

Sveriges försvar har börjat anta en ny skepnad. Förändringarna började redan för ett halvår sedan, men det var först för två veckor sedan, när värnplikten avskaffades, som allmänheten på riktigt uppmärk-sammades.

Det var på tiden att försvaret förändrades. Länge har vi haft en låtsasvärnplikt som skapat en stor och trög organisation.

Att försvaret varit uppdelat i en nationell och en internationell styrka har inte heller varit bra. Det är till och med möjligt att fråga vad ett land som Sverige över huvudtaget ska med en nationell styrka till?

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) talar sig gärna varm för den nya försvarsmodellen. I en artikel på debattsidan Newsmill radar han upp alla fördelar med frivillig rekrytering. Bland annat säger han att man nu kommer att ”hitta rätt soldater från början”.

Oftast är det självklart att någon som är intresserad av en uppgift är bättre lämpad för den. I näringslivet strävar alla företag efter att anställa folk som brinner för sina arbeten. Men när det handlar om att rekrytera soldater blir frågan mer komplicerad.

Någon som drömmer om att bli soldat blir inte nödvändigtvis en bra soldat. Om vi vill ha rekryter med egenskaper som ödmjukhet, förståelse och solidaritet krävs ett stort rekryteringsunderlag. Ska man bara anställa de som själva söker sig till försvaret finns en risk att vi i stället får fler känslo-kalla och skjutglada soldater.

Man kan heller inte förneka att den nya försvarsapparaten har vissa likheter med den amerikanska. Något som inte enbart är positivt.

USA är bland annat ett bra exempel på hur militär rekrytering inte ska gå till. Där raggar armén nya soldater med olika kampanjer. Ibland står gäng av kamouflage-klädda män utanför varuhus och delar ut broschyrer med rubriken Join the Army. Broschyrerna kan innehålla löften om skälig lön och möjligheten att få försvara hemlandet.

Resultatet blir att många väljer att bli soldater för att de inte fick något annat jobb. Detta har skapat vissa problem för den amerikanska armén.

Ändå har USA:s försvar en tung folklig förankring. Många sätter upp skyltar eller bär pins som deklarerar att de med stolthet stödjer de amerikanska trupperna.

Tolgfors menar att även det svenska försvaret kommer få en bredare folklig förankring i och med införandet av den nya organisationen. Han förklarar sig med att det just är frivilligheten som ska göra allmänheten mer benägen att stötta försvaret.

Andra skulle nog säga att det kan bli precis tvärtom. Tidigare har minnen från lumpen varit en gemensam nämnare som fört samman människor. Genom att ta bort värnplikten ökar man avståndet till försvaret. På så sätt minskas förankringen.

Men i dagsläget är det orättvist att jämföra den svenska och den amerikanska försvarsmodellen. Det finns inget som säger att den svenska försvarsmakten kommer att utvecklas på samma som den amerikanska.

Dessutom var en reform, som sagt, helt nödvändig. Nu återstår bara att se hur väl man lyckas med implementeringen som ska vara klar till 2014.