Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resultatet blir att Socialdemokraterna undviker strid om skatterna.

Socialdemokraterna ligger lågt med krav på höjda skatter och accepterar det mesta av den borgerliga regeringens sänkta skatter. Allt enligt partiets skatte-utredare Leif Pagrotsky.

I bullret kring Håkan Juholt är ett återkommande mantra att Socialdemokraterna måste lägga fast och driva en egen politik. Det låter bra, men kräver att Socialdemokraterna då tydligt avviker från den borgerliga regeringen. Men samtidigt gäller det att inte skrämma mittenväljarna med nya pålagor.

Skatterna är en fråga där politiken inte har lagts fast. Håkan Juholt utsåg vid sitt tillträde Leif Pagrotsky till att utreda partiets fram-tida skattepolitik. Därefter har besvärliga frågor hänvisats till Pagrotskys översyn.

Nu har Pagrotsky blivit intervjuad i Dagens Nyheter och då verkar det som om ”det bidde en tumme” av kraven på en egen och annorlunda skattepolitik. Pagrotsky var med i den ekonomiska politiken redan när den stora skattereformen genomfördes för 20 år sedan. Han varnar för att förutsättningarna har ändrats dramatiskt. Kapitalet har blivit mer internationellt, tekniken har utvecklats, handelshinder har avskaffats och Sverige har gått med i EU.

Det har minskat manöverutrymmet för skatter som avviker från omvärlden. Men alltjämt finns det skatter där det finns större utrymme för varje land att bestämma själv. Den borgerliga regeringen har på flera sådana områden sänkt skatterna genom jobbskatteavdrag, rutavdrag, avskaffad fastighetsskatt och avskaffad förmögenhetsskatt.

Här skulle Socialdemokraterna kunna återställa skatterna till tidigare nivåer. Men det avfärdar Pagrotsky. Han påpekar att förändringarna är ett faktum som människorna tar hänsyn till i den egna ekonomin.

Därför bör Socialdemokraterna enligt Pagrotsky inte föreslå några radikala förändringar av inkomstskatt eller fastighetsskatt. Socialdemokraternas verkställande utskott har redan tidigare sagt att en återinförd fastighetsskatt (något av en favoritskatt bland ekonomer) bara kan ske i en block-överskridande överenskommelse.

Det är antagligen politiskt klokt. Männi-skorna har vant sig vid att betala mindre i skatt. Jobbskatteavdragets stora fördel är inte att det ger fler jobb, utan att det är ett listigt sätt att sänka inkomstskatten också för låg- och medelinkomsttagare.

Eftersom de betalar bara eller nästan bara kommunalskatt har det varit svårt att sänka deras direkta skatter. Kommunalskattesänkningar har inte givit särskilt mycket i plån-boken. Men jobbskatteavdraget har inne-burit rejäla skattesänkningar, som har givit vanliga löntagare större frihet att själva bestämma hur de ska spendera sina pengar.

Resultatet av Pagrotskys råd blir att Socialdemokraterna undviker strid om skatte-frågor. Han kan visserligen tänka sig höjda miljö- eller alkoholskatter, men i stort skulle Socialdemokraterna acceptera den borger-liga politiken. Det är ännu en stor scen-förändring i svensk politik. Tidigare var det Socialdemokraterna som genom ständiga små skattehöjningar hade initiativet.

Kanske kan dock Socialdemokraterna återkomma med krav på högre skatter för att finansiera brister i välfärden. Fler äldre och ökade krav inom vård, skola och omsorg kan åter väcka frågan om höjda skatter. Därför gäller det uppmuntra tillväxt, som ger högre offentliga inkomster utan att skatten behöver höjas.

Därutöver vore det bra med blocköverskridande uppgörelser om skatterna. Systemet behöver åter förenklas.