Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Även PRO hade fingrar i syltburken

Organisationer frestas att tänja på reglerna

Aftonbladet avslöjade att PRO hade blåst upp sina medlemssiffror för att få mer bidrag. Det handlade om att räkna personer som var medlemmar på flera håll dubbelt. Det kan tyckas särskilt anmärkningsvärt att en pensionärsorganisation slirar på bidragsreglerna. Men varför skulle just äldre inte frestas att utnyttja reglerna. För den dystra sanningen är att det har varit och nog kommer att förbli lockande att tänja på bidragsregler. Men att det var värre förr.

Bidrag kan antingen ges utifrån medlemmar och antal aktiviteter. Det ger organisationerna möjlighet att själva styra sin verksamhet utan att staten lägger sig i. Eller så kan det ges bidrag för olika ändamål där organisationerna kan söka för egna projekt. Det ger bättre möjligheter att uppmuntra och styra organisationerna till prioriterad verksamhet, som jämställdhet, internationell solidaritet, antirasism med mera.

Det kan tyckas anmärkningsvärt att en pensionärsorganisation slirar på bidragsreglerna. Men varför skulle just äldre inte frestas.

Båda modellerna kan missbrukas. PRO:s uppbIåsta medlemssiffror visar att det går att tänja på reglerna på vem som kan räknas som bidragsgrundande medlem, liksom vad som är en aktivitet. Tidigare har de politiska ungdomsförbunden varit i blåsväder, och då har det inte bara handlat om "dubbelräkning", utan om att uppge helt falska siffror. Det underlättades av att myndigheterna, på grund av valhemligheten inte hade rätt att se att se medlemsregistren. Här verkar det ha blivit bättre, och det är mycket välkommet.

Det var, för att uttrycka det milt, inte bra när unga idealister lärde sig att bidragsfuska för att få pengar till att "skapa en bättre värld". En elak tanke är att de som unga fuskade som mest nu är i åldern då de är kan vara aktiva i pensionärsorganisationer.

Riktade bidrag kan, som kollega Sakine Madon visat, missbrukas med flinka ansökningar som innehåller alla de för dagen rätta kodorden, men som kan dölja en verksamhet på tvärs med höga ideal. Det går därför inte att helt eliminera riskerna för bidragsfusk. Men myndigheterna behöver vara vaksamma, och det vore bra om föreningar kunde bli mindre beroende av bidrag från skattebetalarna.