Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bara drygt hälften svarar i SCB-mätning

Fördel rödgrönt i SCB

SCB:s partisympatiundersökning får större uppmärksamhet än andra opinionsmätningar. Orsaken är att fler tillfrågas. Det gör att materialet också kan brytas ned på regioner i landet och efter olika grupper.

I novembermätningen var det slumpmässiga urvalet 8919 personer. Låter imponerande, men långt ifrån alla har svarat.

SCB har enligt den egna hemsidan använt webbenkät och telefonintervjuer. Men 23 procent har inte påträffats, 3,1 procent varit förhindrade och 20,1 ville inte delta. Det blir sammanlagt 47,1 procent, närmare häften.

Så det verkliga antalet svarande är 4715, vilket motsvarar 52,9 procent. Så nästan hälften har inte svarat. Så är det i de flesta mätningar numera. Kanske för att fler vill mäta och att tekniken har gjort det lättare att genomföra och sammanställa mätningar.

Det är värt att hålla i minnet. Även om urvalet är stort gör det stora bortfallet ändå resultaten osäkra.

SCB ger ett klart övertag för de rödgröna, och Socialdemokraterna får med 32,6 procent starkare stöd än i andra opinionsmätningar. I övrigt påminner trenden om övriga mätningar. Moderaterna ökar och Sverigedemokraterna minskar. Miljöpartiet och Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentspärren, och Liberalerna är farligt nära med 4,2 procent.

Deras partisekreterare får komma med de vanliga förklaringarna om att budskap och förhandlingsframgångar inte har nått ut. Däremot säger partisekreterare sällan eller aldrig att budskapet har nått ut, men att väljarna inte gillar det.

Nedbrytningarna på regioner blir mer osäkra, men noterbart är ändå att Miljöpartiet bara har 3,7 procent i Stockholms kommun. Det var inte länge sedan Miljöpartiet drömde om att bli större än Socialdemokraterna i Stockholm. Men de trendmedvetna "lattedrickarna" i storstäderna är otrogna väljare, och nu har de flytt den tidigare favoriten Miljöpartiet. Däremot är SD fortsatt mindre i Stockholm än i övriga landet.