Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Busch Thor har fått det om bakfoten – EU kan inte vara ”lagom”

Artikel 5 av 50
EU-valet i Västmanland
Visa alla artiklar

Annons

Om en knapp månad är det val till EU-parlamentet. Det märktes i Västerås på 1 maj.

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) lyfte i sitt majtal fram kampen mot högerextremismen i Europa som den främsta anledningen att rösta.

Rent konkret verkade det betyda att demokratin ska värnas, våra rättigheter respekteras och svenska löner gälla i Sverige.

Någon däremot? Självklart inte.

Linde fick applåder för krav om att dra in EU-pengar till länder som sviker unionens demokratiska principer. Hotet från de högerextrema och/eller populistiska EU-motståndarna har fått socialdemokraterna att brösta upp sig.

Frågan är dock om hotet från populisterna är så stort som S vill få det att framstå.

I Italien pekar mätningarna på tydliga framgångar, men annars handlar det om ganska beskedliga förändringar. Populistpartier fick röster redan i förra EU-valet.

Däremot ser den socialdemokratiska gruppen ut att gå kraftigt tillbaka, främst genom nationell S-kollaps i Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Nu blåser nya vindar om EU. På 1 maj fick Socialdemokraterna kritik av Kristdemokraterna för att bana väg för en ”EU-superstat”.

Kristdemokraterna hade både partiledaren Ebba Busch Thor och toppkandidaterna i EU-valet på plats i Västerås. KD säger sig inte demonstrera 1 maj, utan samlas till ”Familjens dag”. Men nog var det misstänkt likt en demonstration med orkester, plakat och ett långt tåg.

Den nya KD-ledningen gillar att provocera, och har den Trump-liknande parollen ”Make EU lagom again”.

Busch Thor, liksom toppkandidaterna Sara Skyttedal och David Lega kritiserade planerna på en social pelare i EU, att medlemsländerna ska lämna över delar av sin makt över sociala frågor till Bryssel. Särskilt ogillar KD att EU har beslutat om kvoterad föräldraförsäkring.

KD vill å andra sidan ge EU mer makt över utrikespolitiken och har talat för att skapa en EU-standard för kärnkraft. Partiet vill att EU ska göra mer för att underlätta företagande och den inre marknaden. Det kan få andra att varna för centralisering och att nationella beslut sätts ur spel.

”Gör EU lagom igen” verkar därför snarast betyda att Kristdemokraterna vill att EU bara ska bestämma över sådana frågor där majoriteten i Europa håller med KD.

Partier talar gärna i princip för lokala lösningar och lokalt beslutsfattande. Men i praktiken gäller ofta att ”beslut bör fattas på högsta möjliga nivå där den egna åsikten är i majoritet.”

Det fungerar varken i EU eller i Sverige.

Richard Appelbom

Anmäl text- och faktafel