Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Eskilstuna har dyra flygplatsdrömmar

Hur många flygplatser behöver Mälardalen?

Annons

Västerås flygplats kan utmanas av Eskilstuna

Det är inte lätt att driva regionala flygplatser. Västerås flygplats har år efter år gått med underskott, som Västerås skattebetalare har fått betala.

På andra ställen ställer landsting och fler kommuner upp, men inte här. Även om den nya VD:n Tezz Tordsdotter Åkerman borde få arbetsro ett tag är utmaningarna stora för flygplatsen.

Det gäller också, som framgår på nyhetsplats, att se till att EU-regler följs. EU-kommissionen granskar den upphandlade flygtrafiken till Helsingfors, men där ser flygplatsstyrelsen ut att klara sig på att avtalet snabbt sades upp. Vän av ordning kan undra om det finns ett samband.

Däremot klarade avtalet med Ryanair en granskning av EU. Nu är ju det avtalet hemligt för oss andra, men Ryanair tycks ha en förmåga att sluta förmånliga avtal med flygplatser, men ändå klara en juridisk granskning. EU-regler tycks vara krångliga, och frågan är om granskningar alltid slår lika för alla.

Så det är redan i dag besvärligt att driva regionala flygplatser, och går det dåligt kan det bli dyrt för skattebetalarna. Det tycks dock inte hindra grannstaden Eskilstuna från att gå vidare med planer på att storsatsa på sin flygplats i Kjula, som i dag saknar reguljär trafik.

Nyligen kom ett hurtfriskt pressmeddelande om investeringar i mångmiljardklassen.Det ska bli en ny järnvägsstation, bussterminal och utbyggd flygplats.

Så visst låter det som investeringar för miljarder kronor. Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) har talat om att "spöa Skavsta med hästlängder".

Men hallå där! Varför är flygplatser så lockande för kommunalpolitiker?

Vi har ändå Arlanda på nära håll och Västerås flygplats har länge gått med underskott. Att då för stora pengar bygga ut ännu lokal flygplats i Mälardalen riskerar att fler flygplatser får det än svårare att klara ekonomin.

Annons