Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Granska Drottningens alla skatteparadis

Flera brittiska öar är skatteparadis

Avslöjandena genom "Paradisläckan" om skatteplanering i skatteparadis rullar vidare. Här hemma är det främst Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling som har kommit i blåsväder för att ha placerat pengar på Malta och för att ha ifrågasatt vad han får för sina inbetalade skatter. Även i andra länder har ledande personer fått bekymmer.

Kanadas vänsterliberale ledare Justin Trudeau för att Liberala partiets insamlingsledare har placerat pengar i Caymanöarna och president Trumps handelsminister för att ha gjort affärer med ryska presidenten Vladimir Putins svärson. Storbritannien har det väckt uppmärksamhet att Duchy of Lancaster, som sköter drottning Elizabeths finanser, har investerat i fonder i Caymanöarna.

Affärerna har ofta varit lagliga, så det gäller att undvika alltför högljudda moraliska brösttoner. Det kommer alltid att vara frestande för välbärgade att undvika skatt om det är lagligt möjligt.

Men det är ett bekymmer att några länder sätter i system att med låga eller inga skatter locka till sig pengar från företag och privatpersoner, som annars skulle ha beskattats högre i hemländerna. Det kan undergräva skattebasen och tvinga länder att ta ut högre skatt av de medborgare och företag som saknar möjligheter att på detta sätt minska sina skatter.

Här finns det större skäl att granska drottning Elizabeth, eller snarare hennes undersåtar. Naturligtvis i formell mening, för drottningen har ingen politisk makt.

Däremot är hon statsöverhuvud i påfallande många av dagens skatteparadis, som ofta är öar och öriken på olika håll i världen. 19 länders register och två företag för "off shoreplaceringar" nämns i Paradisläckan.

Av dessa 19 tillhör två, Caymanöarna och Bermuda, Storbritannien. Ytterligare tio har tidigare varit brittiska besittningar och de flesta har drottningen som statsöverhuvud. Därutöver tillkommer Isle of Man och Kanalöarna i Engelska kanalen, brittiska besittningar De som tillhör Storbritannien har alla självstyre, förutom försvar och utrikespolitik. (Kanalöarna och Isle of Man är inte med i EU, men ändå med i enhetsmarknaden fast med restriktioner för rörligheten. Något att ta fasta på i Brexitförhandlingarna?)

Formellt gäller brittisk överhöghet, men regeringen har inte velat ta konflikter med de här områdena. Annars kunde Storbritannien göra som Frankrike och låta invånarna i besittningarna få platser i det nationella parlamentet och ha kontroll över i alla fall några skatter.

De före detta kolonierna kan kanske påverkas genom Samväldet. För nog borde det vara besvärande att så många "skatteparadis" är eller har varit brittiska besittningar.