Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Ilska mot Centern för "sossekramande" är inget nytt

(S)amarbete eller (s)trid för C?

Annons

Det märks att det går bra för Centerpartiet. Partistyrelsen fick igenom sina förslag på partistämman och partiledaren Annie Lööf har en stark ställning. Allt ska dock tydligen, som framgått på nyhetsplats i intervjun med Lars Kallsäby, inte vara "närodlat". Några kommunala poliser ville stämmomajoriteten inte ha.

Det finns en stark irritation och ilska över att det från Moderat eller allmänborgerligt håll riktas hård och någon gång vulgär kritik mot att Centerpartiet inte vill bli beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Det tolkas som att partiet i stället vill samarbeta med Socialdemokraterna.

Tja, det är verkligen inget nytt. Varje gång ett borgerligt parti öppnar för blocköverskridande samarbete är upprördheten stor och kritiken hård från höger. Så var det när Ola Ullsten (FP/L) bildade regering utan Moderater, när Bengt Westerberg (FP/L) gjorde upp om skatterna och talade om samarbete med Socialdemokraterna, liksom när Olof Johansson (C) samarbetade med S under budgetsaneringen på 1990-talet.

Kanske gör sociala medier att genomslaget blir större nu. Men det är inget förvånande att samma reaktion från höger kommer den här gången.

Tidigare har det handlat om synen på Moderaterna. Det har retat många allmänborgerliga väljare när Centern eller Liberalerna har föredragit S framför M.

Men den här gången handlar det om Sverigedemokraterna. Medlemsopinionen i L och C verkar entydigt negativ till att vara beroende av Sverigedemokraterna. Och Moderaternas väljartapp till Centern tyder på att en hel del väljare håller med om att Sverigedemokraterna ska hållas kort.

Det är däremot rimligt att Centern ställs till svars om regeringsfrågan. För partiet ligger långt från Socialdemokraterna i synen på skatter, arbetsmarknad och bostäder. Men har gjort upp med regeringen i stora frågor. Så det är befogat att undra om C väljer strid eller samarbete med S.

Läs också: Tänker ni sälja er till fienden, L och C?

Vår dörr till V och SD är stängd

Inte ännu fler jobbskatteavdrag, tack