Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Island är ett litet land med stort missnöje

Islänningar misstror sina politiker

Island gick till val i helgen, och valet fick ganska stort mediegenomslag. Den nye ambassadören Håkan Juholt kunde sköta sitt jobb och uttala sig om förbindelserna mellan Sverige och Island hellre än att som i en tidigare intervju spekulera om hur demokratin i Sverige hotas.

Det genomgående temat i rapporteringen är att de isländska väljarna är missnöjda och skeptiska mot politikerna. Åtta partier kom in i alltinget, Islands riksdag. Regeringsförhandlingarna väntas bli komplicerade.

Det visar att det inte räcker med att väljarna har nära till politikerna. Island har bara runt 340 000 invånare, så många islänningar lär känna rikspolitiker eller träffa på dem i vardagslivet. Det bör ge närhet mellan väljare och valda, och därmed öka förutsättningarna för att lita på politikerna.

I stället verkar det vara tvärtom. Det är inte heller lätt att vara liten. Island har i praktiken inget eget försvar och en riktig "skvalpvaluta".

Landet är sårbart när konjunkturen svänger. De ekonomiska kriserna kommer och går. Samtidigt gör det egna valutan att Island landet kan parera kriser genom att den isländska kronan faller. Efter kraschen 2008 går det åter bra för Island och turisterna strömmar till.

Västmanland har runt 270 000 invånare, inte så mycket mindre än Island. Det vore inte så enkelt att vara ett eget land med regering, riksdag, utrikesförvaltning, egen valuta och egen ekonomisk politik.

Men allt detta och mer därtill ska Island klara. Det kan vara så att landet är väl litet för att få fram tillräckligt många dugliga styrande och skapa en stabil politisk kultur.

Island gör trots sin litenhet väl ifrån sig på många sätt. Hög levnadsstandard, låg arbetslöshet, mycket läsande, och nyligen stora internationella framgångar för dam- och herrlandslag i fotboll.

Men rätt som det är blir det nya kriser och ilska mot de styrande. Små länder må gilla sin självständighet, med styre och ekonomi kan lätt bli skakigt.

Läs också: Måste man stå på händer för att vätta underlivet i badhuset?

Tredje gången gillt på Island?

Krönika: Det har sina fördelar att vara pensionär