Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Jättebrevlåda för paket?

Annons

E-handel pressar postombud

Ökad e-handel ger mycket arbete för postombud.Foto: Jon Willén/TT

På nyhetsplats kunde vi nyligen läsa om att Ica Grytan blir Kvantum. i samband med det slutar butiken att vara postombud.

Ser vi en trend i takt med den ökande e-handeln, som kräver allt mer utrymme och tid i butikerna som är postombud? Det blir då och då en nyhet att postombud slutar. Postnord har dock framhållit att antalet inte minskar, när någon försvinner kommer andra till.

Postombuden är ett exempel på när det har varit bättre att låta andra ta över i stället för att driva kontor i egen regi. Postombuden har för de flesta kunder varit en praktisk lösning med bättre öppettider och god tillgänglighet jämfört med postkontor.

Postombuden har för de flesta kunder varit en praktisk lösning med bättre öppettider och god tillgänglighet jämfört med postkontor.

Det var dock svårt att tro att den snabba ökningen av antalet paket för avhämtning inte skulle påverka viljan att vara postombud. Liksom att det för kunden kan bli längre väntetid.

Nu har Postnords vd Håkan Ericsson i en debattartikel i SvD själv menat att läget är på väg att bli ohållbart då allt fler e-handlar. Han menar att butiker "i det närmaste har förvandlats från en butik med paketutlämning till en paketcentral som också säljer varor". Då är det inte konstigt om handlare vill sluta att vara postombud.

Han menar att butiker "i det närmaste har förvandlats från en butik med paketutlämning till en paketcentral som också säljer varor".

Postnord ser ett utrymme för det egna företaget och tycker att samhället och logistikbranschen måste hitta nya lösningar. I dag måste alla ha en brevlåda, och nu skulle det på motsvarande sätt krävas att det vid sidan av dagens postombud skulle bli avlämningsställen vid hemmet eller i närhet till bostadsområdet. I Danmark ska det genomföras försök med digitala paketboxar som (vad annars?) kan öppnas med smartphone. Allt för att kunna hämta paket när det passar kunden.

Någon påpekade i en kommentar att ett alternativ vore att dela ut paket med tidningsutdelningen, då de flesta ändå är hemma. Det är synd om dagens väl fungerande modell inte klarar ökningen av antalet paket. Och frågan är om det skamfilade företaget Postnords "jättebrevlådor" i form av paketboxar är lösningen.

Anmäl text- och faktafel

Annons