Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Konflikträtten bör regleras

Svenska modellen är en skör planta

Konflikten i Göteborgs hamn gör att Socialdemokraterna vrider sig som en mask och visar hur sårbar den svenska avtalsmodellen är. Transport har rätt att träffa kollektivavtal, men Svenska Hamnarbetarförbundet har flest medlemmar just i den hamnen.

Konflikten riskerar att försvaga Göteborgs hamn, vilket skulle drabba både svensk ekonomi och de berörda hamnarbetarna. Flera vet bestämt vad de tycker. Arbetsgivarna och borgerliga partier menar att konflikträtten behöver begränsas så att inte ett litet förbund kan orsaka stor skada. Vänsterpartiet avvisar alla sätt att minska strejkrätten.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över konfliktreglerna, men är utsatt för korsdrag. LO är splittrat och Vänsterpartiet vill gärna locka väljare på att försvara strejkrätten. Samtidigt behöver regeringen värna "ordning och reda" på arbetsmarknaden.

Den svenska modellen bygger på att starka parter gör upp och sedan håller avtalen. Fackförbunden ska vara så stora att de också tvingas ta ett övergripande samhällsansvar och arbetsgivarna respektera löntagarnas rätt att organisera sig och förhandla tillsammans (kollektivavtal).

Det innebär i praktiken att flera fackförbund får svårt att sluta avtal på samma arbetsplats, vilket innebär lite av monopol för de stora organisationerna. Inte så liberalt, egentligen.

Men Storbritannien före Thatcher kan ses som ett avskräckande exempel där flera fackförbund konkurrerade på samma arbetsplats, vilket ledde till ständiga konflikter. Nu varnas å andra sidan för att ändrad lagstiftning skulle kunna ge arbetsgivarna utrymme att sluta kollektivavtal med ett fogligt fackförbund, så kallad "avtalsshopping".

Det visar att den svenska modellen är en skör planta, som kräver stora ansvarsfulla fackförbund och arbetsgivare. Det kräver också att fackförbunden, som har mycket makt på arbetsplatsen låter alla, även till exempel aktiva Sverigedemokrater, vara medlemmar.

I dagsläget betyder omsorg om den svenska modellen att konflikträtten begränsas, men det gäller samtidigt att balansen mellan parterna inte äventyras.