Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Krisparti vill höras och synas

Profilera mera för KD

Annons

Kristdemokraterna har en längre tid haft dåliga opinionssiffror. Den här gången, när Moderaterna också har det kämpigt kanske det dessutom inte blir så mycket taktikröstning från "medborgare fyra procent" för att rädda partiet kvar i riksdagen.

Så nu gäller det att synas och märkas för att klara på egen hand klara spärren. Och nog syns och hörs partiledaren Ebba Busch Thor en hel del.

Kristdemokraterna har av tradition varit ett mittenparti, som visade att den nu så populära GAL-TAN skalan inte behöver stämma. KD kombinerade högt bistånd, och generös flyktingpolitik med moralkonservativa åsikter om abort eller samkönade äktenskap.

I det nya KD finns en del kvar från förr. Trossamfunden ska få högre stöd, liksom föräldrar som ägnar mycket tid åt barnen. Äldre får en rejäl skattesänkning.

Men det blåser också nya och mer högerinriktade vindar. KD vill satsa rejält på försvaret. I sak motiverat, men ingen fråga partiet tidigare prioriterade. Skatterna ska på sikt sänkas rejält, och partiet öppnar tillsammans med Moderaterna för att regera med Sverigedemokraternas stöd, trots att de inte heller vill förhandla med SD. Tveksamt om SD på detta sätt skulle vara berett att agera "dörrmatta" åt en alliansregering.

KD talade också mycket om det krångliga ordet "subsidiaritet. Det innebär att beslut skulle fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå.

Nu tycks det allt oftare innebära att det blir bäst när staten bestämmer. Ebba Busch Thor har trots, eller kanske just därför, sin bakgrund som kommunpolitiker ringa förtroende för kommuners och landstings förmåga att fatta egna beslut. Därför vill KD ha mindre generella statsbidrag, som kommuner och landsting bestämmer själva över, och mer riktade statsbidrag. På sikt vill partiet förstatliga hela sjukvården.

Så visst är KD aktivt och har fler profilerade åsikter. Men frågan är om väljarna känner igen sig.