Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Landshövdingar flyttar runt

Vid kris satsar regeringen på säkra kort

Tidigare politiska "Västmanlandsprofilen" Sven-Erik Österberg (S), för att använda dagens språk, blir landshövding i Stockholm. I augusti utnämnde regeringen Thomas Bodström (S) till landshövding i Stockholm efter Chris Heister (M).

Den utnämningen var ett misstag. Redan i oktober fick regeringen backa, sedan Bodström ifrågasattes för sin roll i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Misstaget rättades till redan innan den nye landshövdingen hade tillträtt, vilket var tänkt till 1 november.

Så var det inte i Västmanland. Här utsågs Håkan Wåhlstedt (MP), som fick avgå efter mindre än ett år på posten.

Regeringen har i båda fallen agerat på liknande sätt. När den tilltänkte eller nye landshövdingen inte håller måttet är goda råd dyra. Då gäller säkra kort. Och det visade sig vara redan tjänstgörande landshövdingar.

Västmanland fick Minoo Akhtarzand från Jönköping, och Sven-Erik Österberg lämnar Norrbotten för Stockholm. Det är inte heller första gången Stockholm får en "hövding som redan är hövding". Nyss avgångna Heister var landshövding i Västerbotten innan hon 2012 blev landshövding i Stockholm.

Västmanland har ingen anledning att klaga på hur frågan löstes när Wåhlstedt slutade, och Österberg med sin rutin klarar sig nog bra i Stockholm. Det kan vara nyttigt för stockholmarna med någon som har perspektiv hämtat "utanför tullarna".

Mittmedia belyste nyligen i en artikelserie landshövdingens oklara roll som både statens förlängda arm och länets främste företrädare och lobbyist.

Det finns ändå poänger med att behålla landshövdingeämbetet. Trots att många politiker utses brukar de anstränga sig för att lägga partiboken åt sidan när de har flyttat in i residenset.

Det gäller dock för regeringen att satsa på kompetens framför politiska hänsyn. Här verkar det ha brustit med Wåhlstedt och Bodström. Då fick det bli en brådstörtad flyttkarusell.