Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Många åsikter i litet KD-parti

Räcker det med två borgerliga partier?

Kristdemokraternas partiledning kan vara nöjd med helgens riksting. Den fick igenom sina förslag, partiet ska i valrörelsen satsa på vård och äldre.

Med dagens oroande opinionssiffror, där Kristdemokraterna ofta hamnar under riksdagens spärr på fyra procent, hade allt annat varit katastrofalt. Partiet behöver uppträda samlat i valrörelsen.

I analyser inför och under rikstinget har dock interna flera motsättningar lyfts fram. Partiets ledande sjukvårdspolitiker Emma Henriksson lämnade partistyrelsen sedan hon petats som andre vice ordförande av Lars Adaktusson. Där finns konflikter om invandrings- och flyktingpolitik och de i KD av tradition viktiga moralfrågorna.

KD siktade på att bli det nya borgerliga högerpartiet, men nu har den platsen återtagits av Moderaterna. Så då blir det att åter lyfta fram sjukvård och lägre skatt för pensionärer, frågor som ligger mer i linje med de tidigare mer mitteninriktade och "snälla"Kristdemokraterna.

Men den tuffa framtoningen finns också kvar. KD vill bland annat sätta in poliser i besvärliga skolor.

KD bildades en gång i protest mot normupplösning, abort och kristendomsämnets försvagade ställning. Med tiden har åsikterna mjukats upp som en anpassning till vad den stora majoriteten av svenska väljare tycker.

Frågan kan dock därför ställas om KD med dagens åsikter hade behövt bildas. De borde finnas utrymme i andra borgerliga partier för vad kristdemokrater i dag står för.

Allmänt tycks utvecklingen gå mot fler snarare än färre partier. Men poängen med mindre partier borde vara en tydlig och ganska smal profil, medan större partier kan ha en större bredd och bör tillåta att enskilda ledamöter någon gång kan gå emot partilinjen.

Såväl KD som Liberalerna är i dag små partier där det ryms många åsikter. Frågan är om C och L kunde slås ihop, liksom M och KD. I varje fall kunde Moderaterna erbjuda KD valsamverkan i nästa val.

Läs också; Kristdemokrater: Uppmuntra familjen att be bordsbön och fira gudstjänst

KD-kritik mot installation på Segelstorg

Ledare: Krisparti vill höras och synas