Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: När ett land delas kan det bli som att öppna ryska dockor.

Många i Katalonien vill stanna i Spanien

Annons

Den dramatiska utvecklingen i Katalonien fortsätter. Kanske har den spanska regeringens bryska agerande givit separatisterna vad de hoppades med den provokativa och olagliga folkomröstningen. I sådana lägen kan det räcka med ett misstag från centralregeringen för att ge utbrytarna tillräcklig vind i seglen.

Det finns inga självklara svar på när ett land bör delas upp. I Mellanöstern och Afrika skapades gränser av kolonialmakterna och är konstlade.

I samhällen utan en stabil demokrati är det lätt att förstå om eftersatta minoriteter vill bilda "eget". I dag ser det positivt ut för kurdisk självständighet i Irak, och det är långt ifrån osannolikt att fler kolonialt skapade länder får svårt att hålla samman.

Men det är mer negativt med utbrytningar från demokratier. Nationalistisk separatism skapar nya konflikter, det borde vara möjligt för olika grupper att leva tillsammans i ett demokratiskt land.

Katalonien är splittrat. Drygt hälften av befolkningen, i alla fall före helgens dramatik, ville vara kvar i Spanien. Även om separatisterna, likt de i Québec och Skottland, talar om demokrati och tolerans är grundbudskapet att de vill ha ett land där de själva är i majoritet.

Att dela länder påminner därför om de ryska dockorna, där det finns en ny och mindre att öppna. Om ett land delas kommer det att uppstå nya minoriteter. Ska de också då ha rätt att bryta sig ur?

Så var det när imperierna delades efter första världskriget. De nya staterna fick också problem med minoriteter, som inte kände sig hemma i den nya statsbildningen. Om Kanada, Storbritannien eller Spanien kan delas, kan då inte också Québec, Skottland eller Katalonien delas?

EU kan i och för sig ha gjort det mer lönsamt med utbrytningar. Om mer beslutas i Bryssel och mindre i nationella huvudstäder ökar fördelen med att direkt vara representerad i ministerråd och Europaparlamentet. Men det mesta talar för att det vore olyckligt och riskabelt om Europas demokratier skulle delas upp i fler länder.

Läs också: Ledare: I vilken liga ska Barcelona spela