Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Österrike går åt höger

Stor koalition vid vägs ände

I flera europeiska länder fanns en oro för att valåret 2017 skulle ge stora framgångar åt högerpopulistiska partier. Så blev det inte. Det genomgående temat blev snarare Socialdemokraternas kollaps (Nederländerna och Frankrike) eller stabilisering långt under 30 procent (Tyskland och Österrike).

Mycket talar för att det i alla länderna blir regeringar utan socialdemokrater. Socialdemokrater kan för all del glädja sig åt 37 procent i söndagens delstatsval i Niedersachsen, men annars är läget dystert. Vi får se om det går bättre i opposition. Österrike har under årtionden för det mesta styrts av stora koalitioner med Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet (ÖVP).

Arbetsgivare och fackförbund har haft inflytande över ekonomisk politik. Kompromisser och korporativism har styrt. Partierna har också delat upp tjänstetillsättningar.

Det har sedan länge givit utrymme för en högerpopulistisk opposition, som bortsett från korta perioder av samarbete med Socialdemokraterna eller Folkpartiet har hållits kort. Av politikerna, men inte av väljarna. Nu ser mer än var fjärde väljare ut att ha röstat på FPÖ.

Folkpartiet blev störst under ledning av den 31-årige Sebastian Kurz. Han har fört partiet åt höger med krav på en hårdare invandringspolitik och lägre skatter. Men också skapat om partiet och krävt att själv få utse kandidater på listorna. Socialdemokraterna står och stampar på drygt 25 procent.

Både Folkpartiet och FPÖ gick klart framåt, medan de Gröna gjorde ett katastrofval. De enda tänkbara regeringsalternativen är en koalition ÖVP-FPÖ, fortsatt storkoalition eller en minoritetsregering av ÖVP.

Österrike visar farorna med riktigt breda koalitioner. Det blir ingen kamp om regeringsmakten och utrymmet för missnöjespartier ökar.

Även om en koalition mellan den unge, opportunistiske och personfixerade Kurzs ÖVP och FPÖ inger oro vore det ändå olyckligt att bara att fortsätta som hittills. Kanske bäst med en minoritetsregering.

Läs också: Varningslamporna blinkar för demokratin

Österrike blockerar Turkiet-samtal