Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Praktiskt med lika priser på receptbelagda läkemedel

Men det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen

Det ska bli enhetliga priser på alla receptmediciner. Apoteken ska inte kunna ta ut olika priser. Det föreslår utredaren Anna-Lena Sörenson, som i går presenterade förslaget på DN Debatt.

En och annan levde nog i tron att så var det redan. Men det är skillnad på recept och recept. Recept som ingår i högkostnadsskyddet är prisreglerade, men det finns också läkemedel på recept som inte ingår. Och där kan apoteken sätta priserna själva.

Här verkar det praktiskt att alla priser på läkemedel på recept ska vara lika. Det blir krångligt för patienterna/köparna när de flesta på läkemedel på recept är prisreglerade, men några inte är det.

Samtidigt är det egentligen tveksamt med priskontroller på en marknad med konkurrerande företag. Efter avregleringen ska apoteken konkurrera. Om de då måste hålla samma priser på en stor del av försäljningen av läkemedel finns risken att de blir mer av en diversehandel genom att ta in fler ickemedicinska varor som de får bestämma priset på.

En liknande motsättning mellan priskonkurrens och för konsumenten praktiska regler gällde mobilanvändande inom EU. Där beslöt EU om prisreglering. När regleringen trädde i kraft i somras var det flera annonser från teleföretagen om att nu blir det billigare att ringa och surfa inom EU.

Tala om att kasta sten i glashus. Företagen hade när som helst kunnat sänka priserna på mobilsamtal inom EU. Men de gjorde de inte, och i stället grep politikerna in och bestämde priserna.

Därefter annonserade teleföretagen om vad bra de var som sänkte priserna inom EU. Frågan är nu om det fanns några övervinster i företagen att ta av, annars lär priserna på andra teletjänster stiga.

Det är huvudproblemet med priskontroller. Får företagen inte bestämma priserna på vissa varor eller tjänster kan de behöva ta ut högre priser på annat för att kompensera sig.

Ibland, som med priserna på läkemedel på recept, överväger de praktiska fördelarna med att politikerna sätter priserna. Men det finns alltid en dold kostnad med priskontroll.

Det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen.

Läs också: Nytt apotek öppnar i Västerås

C: Äntligen finns det flera apotek att välja mellan

Priserna för mobilsurf i utlandet måste sänkas