Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Rätt att strama åt konflikträtten

Hamnarbetarförbundet hotar Svenska modellen

Det har varit en långdragen konflikt i Göteborgs hamn. Hamnarbetarförbundet, som står utanför LO, har inte kunnat teckna kollektivavtal och vill inte sluta "hängavtal" på det avtal arbetsgivaren har ingått med Transport.

Det gör att förbundet inte har fredsplikt, vilket har lett till många varsel om konfliktåtgärder. Det blir bakvänt. Förbundet kan och tar till stridsåtgärder, men utan att uppnå egna kollektivavtal.

De många konflikterna kan undergräva förtroendet för Göteborgs hamn, och leda till att företag föredrar andra hamnar. Hela den stora hamnens verksamhet kan hotas

Regeringen ska nu se över rätten att ta till stridsåtgärder "i syfte att värna kollektivavtalets ställning på den svenska arbetsmarknaden". På vanlig svenska handlar det om att göra det svårare för fackliga organisationer utan kollektivavtal att gå ut i konflikt.

Det förefaller nödvändigt. Den svenska modellen bygger på att starka parter träffar avtal inom sina respektive områden utan statlig inblandning.

Men det kräver i sin tur att ingångna avtal hålls och att fredsplikt råder. I andra länder med konkurrerande fackförbund inom samma avtalsområde har det kunnat bli huggsexa och ofta återkommande strejker.

Det kan tyckas orättvist att bara ett fack ska ha rätt att teckna kollektivavtal på sitt område. Men det är en förutsättning för att den svenska partsmodellen ska fungera.

Det är alltid känsligt att inskränka konflikträtten, och vi vet inte vad utredningen kommer att föreslå. Men regeringen behöver sätta ned foten mot Hamnarbetarförbundet. Annars kan små stridsbenägna fackförbund hota både viktiga arbetsplatser och den svenska avtalsmodellen.

Det tjänar ingen på i det långa loppet. Inte heller de som är med i de stridsbenägna fackliga utbrytarna. För de riskerar att förlora jobbet om arbetsplatsen försvinner för att konflikterna blir många och dyra för arbetsgivaren.

Läs också: Socialdemokraterrna borde gå ut mer och förklara ideologin

Svenska modell är korporativ