Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: S och M i skön regeringsförening?

Blir S+M-koalition handlingskraftig eller handlingsförlamad?

Frågan om "vem tar vem" i politiken är fortsatt på tapeten. Det senaste förslaget kommer från Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister och ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Odenberg föreslår på DN Debatt att Moderaterna och Socialdemokraterna bildar regering och avfärdar samarbete med Sverigedemokraterna.

Tanken är inte ny. Bland andra förre FP/L-ledaren Bengt Westerberg har tyckt att de två största partierna ska regera tillsammans.

Mikael Odenberg menar att den stora invandringen de senaste åren kräver stora reformer på flera områden. Invandringsreglerna måste fortsatt vara strama. Skatter på arbete och företagande bör sänkas, medan konsumtion, egendom och miljöförstöring bör få höjda skatter. Hyror behöver reformeras, fastighetsskatt är bättre än reavinstskatt.

Arbetsmarknaden behöver ändras tillsammans med fack och arbetsgivare för att göra det lättare för lågutbildade att få jobb.

Det tror Mikael Odenberg att bara en regering med Moderaterna och Socialdemokraterna kan klara. Han påpekar, vilket ofta glöms bort i debatten, att Moderaterna står närmare S än vad C och L gör när det gäller invandring, skatter och arbetsrätt.

Moderaterna har varit med om alla stora uppgörelser den här mandatperioden, Liberalerna har sagt nej till de om försvar och energi.

Odenberg har goda argument för att en alliansregering med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, som förordas av Moderaterna, inte skulle fungera utan ett organiserat samarbete med SD. Han framhåller att också en minoritetsregering där Alliansen är större än de rödgröna skulle vara svag.

Skulle det gå bättre med S och M? De har enligt de senaste mätningarna runt 50 procent, ingen överväldigande majoritet. Skulle de våga och kunna genomföra Odenbergs, i sak förnuftiga men troligen kortsiktigt impopulära, förslag. En S+M-regering kunde också ge större utrymme för missnöjespartier.

Kanske kunde det fungera under en från början bestämd och begränsad tid. Men då behöver partierna i förväg komma överens om vad de ska göra.