Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: SCB:s frågor ger förvirring

Krångligt skilja partisympati och vem ska du rösta på

SCB:s väljarundersökning får stor uppmärksamhet i medier. Kan tyckas rimligt med tanke på det på det stora urvalet, även om runt hälften av de tillfrågade av olika skäl inte svarade.

Men det finns ett annat problem, som kan ställa till det för alla som inte är "statistiknördar". SCB ställer två frågor: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag? Vilket parti sympatiserar du med?

SCB ställer två frågor: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag? Vilket parti sympatiserar du med?

Frågorna kan tyckas lika, men en hel del svarar olika. Främst gäller det Sverigedemokraterna där 18,5 procent svarade att de skulle rösta på partiet, men bara 14,7 procent tyckte bäst om SD. En skillnad på 3,8 procentenheter. M och S har däremot drygt en procentenhet fler som sympatiserar än som ska rösta på partiet. Övriga partier hamnar ganska lika mellan de som ska rösta och de som sympatiserar.

Det kan kanske finnas goda statistiska skäl för att ställa två frågor. Det visar att ganska många väljare inte i dag säger sig rösta på det parti de sympatiserar med. S och M kan hoppas att sympatisörer till slut också ska rösta på dem.

Redovisningen blir dock förvirrande för alla som inte läser det finstilta, och de är nog många. SCB redovisar först hur många röster partierna skulle få, och svaren ligger till grund för hur flödena mellan partierna ser ut.

Redovisningen blir dock förvirrande för alla som inte läser det finstilta, och de är nog många.

Därefter kommer uppgifterna om hur starkt stöd partierna har i olika grupper och i olika delar av landet. Även om underlaget kan vara skakigt lågt för en långtgående uppdelning väcker det stort intresse vilket stöd partierna har uppdelat efter kön, utländsk bakgrund, ålder eller geografi.

Men här grundas redovisningen på vilket parti väljaren sympatiserar med. Det gör att SD genomgående ligger lägre än partiet skulle göra om uppdelningen utgick från frågan om vilket parti du skulle rösta på. M och S får i stället högre resultat än i redovisningen av om det vore val i dag.

Varför kan SCB inte nöja sig med en fråga? Då skulle dagens förvirring, där stödet i grupper eller regioner utgår från en annan fråga än flödet mellan partierna, försvinna.