Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: SD:s lockbeten till alliansen

Uteslutningar och alliansflirt i SD

Så har då SD-veteranen, om detta ord kan användas för ett såpass nytt parti, Börje Brandhill uteslutits. För den som läst hans inlägg och hört hans uttalanden är beslutet inte förvånande. Vill SD försöka få trovärdighet om att hålla tokstollar och rasister kort hade det inte gått att ha Brandhill kvar.

Nu verkar det som att Brandhill fortsätter som politisk vilde, vilket gör att det på två av SD:s sex platser i Västerås kan sitta politiska vildar. Det är ett genomgående tema i kommunerna. SD har problem med att fylla sina platser eller har dålig närvaro. Uteslutna kan sitta kvar utan partibeteckning.

Det visar att turbulensen fortsätter. Vill SD betraktas som ett mer seriöst parti behöver den få ett slut.

Visst brukar alla nya partier ha problem med rekryteringen, men hos SD samlas människor med en djupt pessimistisk syn på samhällsutvecklingen och med misstro mot invandring. Det talar för att partiet fortsatt kan locka medlemmar som ställer till trassel. Det ska bli spännande att se om SD inför nästa val vågar låta distrikten nominera egna riksdagslistor, eller om det fortsatt blir rikslistor där de invalda saknar lokal anknytning.

SD i Västerås har fått igenom sin första motion, vilken handlade om blodgivning. Det är rimligt att de andra partier kan stödja förslag som SD har lagt fram. Innehållet, inte avsändaren, måste vara det viktiga.

I rikspolitiken fortsätter SD att lägga ut lockbeten åt allianspartierna. M och KD kan tänka sig att fälla S/MP-regeringen och bilda en alliansregering som behöver aktivt stöd av SD. Men utan att förhandla med SD, hur nu det skulle gå till.

L och C vill inte ge lägga gemensam alliansbudget och säger bestämt nej till att regera med SD:s stöd. Men partierna har öppnat för att stoppa skattehöjningar i regeringens budgetförslag.

Nu säger SD nej till regeringens förslag på höjd skatt på fåmansbolag, flygskatt, skatt på privata sjukvårdsförsäkringar, kilometerskatten och den låga uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt. SD utlovar också stöd till de borgerliga partiernas förslag om att lägga ned Arbetsförmedlingen och ersätta den med privata alternativ.

Så frågan är hur långt allianspartierna, och särskilt L och C är beredda att gå. De får svårt att släppa igenom skattehöjningar det finns majoritet för att stoppa, men spänns bågen för hårt kan de driva fram den regeringskris de vill undvika. En så långtgående förändring som att lägga ned Arbetsförmedlingen borde bara drivas igenom om regeringen är med på den, men också här kan det bli svårt att säga nej om det finns majoritet för förslaget i riksdagen. Så Alliansen har en del att fundera på.