Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Svenska kyrkan satte Västerås på kartan

Tidsandan kommer först?

Noterade under julhelgen att Svenska kyrkan i Västerås hade kallat Jesus för "hen", men förstod först när jag kollade Hufvudstadsbladets sajt hur mycket uppmärksamhet frågan fått. Den största finlandssvenska tidningen hade två artiklar om Västerås och Jesus som hen, med åtföljande kritiska kommentarer från läsare.

Så nog har Svenska kyrkan lyckats "sätta Västerås på kartan". Kyrkan erkänner att Jesus var en man som människa, men värjer sig för att könsbestämma och vill öppna för nya perspektiv. Samtidigt som de som är trygga med att tala om Jesus som han ska fortsätta med det.

Hen kan, liksom personen, en, den eller vederbörande, vara ett praktiskt uttryck när könet inte är känt eller någon undviker en tydlig könsidentitet. Men här handlar det om någon som har setts som man i tusentals år.

Det är svårt att bli riktigt upprörd, och Svenska kyrkan har rätt att använda vilka uttryck den vill. Det störande är snarare trendkänsligheten, önskan att ligga rätt i tidsandan.

Först tydliga utspel om nya perspektiv, sedan en halv reträtt om att den som vill kan fortsätta att fortsatt tala om Jesus som man. När det gäller likabehandlingsfrågor säger tidsandan att det gäller att undvika att könskoda, trots att det kan göra det svårare att föra statistik över hur kvinnor och män som grupp påverkas.

Men Svenska kyrkan har inga problem att könskoda när det gäller #Metoo. För där råder ingen tvekan om att huvudsakligen män är förövare.

Här kunde kanske Svenska Kyrkan ha accepterat att Jesus var en man och lyft fram honom som föredöme för hur män bör uppträda för att bekämpa trakasserier och övergrepp.

Men i stället tycks det gälla att ligga rätt i debatten både om könskodning och om manliga strukturer. En bra beskrivning blir därför alltför ofta: Om du säger vart opinionsvinden blåser kan jag säga vart Svenska kyrkan är på väg. Om än med ett noterbart undantag: Svenska kyrkan har både före och efter riksdagsmajoritetens omsvängning 2015 velat ha en mer generös flykting- och invandringspolitik.

Läs mer:

Jesus kallas "hen" av Svenska kyrkan i Västerås

Insändare: Kränkande kalla Jesus hen