Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Utomlands flagnar bilden av Sverige

Sverige är varken fasansfullt eller föredöme

Vad vet människor i andra länder om Sverige? De flesta vet inte mycket alls och kan blanda ihop Sverige och Schweiz. Eller tro att den svenska synden finns kvar, utan att ha uppfattat dagens genusvetenskapsstyrda linje med kamp mot sexism, förbud att sälja sex och krav på att förbjuda pornografi.

De som intresserar sig för Sverige har däremot varit desto mer engagerade i att förmedla olika Sverigebilder. Vänster för och höger mer skeptisk. Länge dominerade den positiva om den fredliga, jämlika och väl fungerande välfärdsstaten.

Nu finns både utomlands och här hemma en mörkare och mer kritisk bild, tydligt symboliserad av president Trumps angrepp på Sverige på Twitter. Han skrev visserligen i nattmössan om något som faktiskt inte hade hänt, men Trumps bild av ett land med stora problem med invandring och integration fick ändå genomslag.

Tidskriften Axess har i sitt senaste nummer fler artiklar om Sverigebilden. Genomgående lyfts en mer kritisk bild fram. Ett inlägg är en tillbakablick på 1971, då Robert Huntford skrev Det blinda Sverige om hur elit, media och befolkning alla var konformister. Där finns citat från TV 2-chefen Örjan Wallqvist om att TV aldrig skulle attackera statsministern och regeringen och att TV känns som en del av staten. Olof Lagercrantz, den Maovurmande chefredaktören för DN menade att om nyheterna är objektiva och bara avser att informera är det konservatism.

1971 var den socialistiska vänstervågen kanske som starkast. TV2 kritiserade visst regering och socialdemokrati, men från vänster. Vänstervågen präglade även rapporteringen om andra länder.

Jag var utbytesstudent i Florida ett år 1971/72 och hade läst DN:s bevakning av USA. Jag trodde att det var en närmast revolutionär situation och att "befrielserörelsen" Svarta Pantrarna var mycket stark.

Men trots att Florida hade en ganska stor svart befolkning såg jag aldrig till några Pantrar, och fick inse att min bild av USA var fel. DN hade drivit kampanjjournalistik istället för objektivt informera om hur det egentligen stod till. Så vår syn på övriga världen kan också ha formats av en överdrivet positiv Sverigebild.

Bröderna Sanadaji, båda debattglada akademiker, har enligt Axess på avgörande punkter punkterat den tidigare positiva Sverigebilden. Tino genom att skriva om problemen med de senaste årtiondenas stora invandring, och Nima genom att hävda att svenskt välstånd byggs upp av en äldre pliktmoral och tillit, inte av välfärdsstat och jämlikhet.

Vår egen syn på Sverige har blivit mer splittrad och orolig, nästan var femte väljare stöder SD. Då är det inte konstigt om bilden utomlands förändras till det sämre.

Den svenska samförståndskulturen innebär att de flesta är ganska överens, och gör att samhället förändras genom många små beslut. Resultatet blir ändå ofta mycket långtgående. Sverige är långtifrån lagom, utan ofta extremt.

Den aspekten har ännu inte fått genomslag i Sverigebilden. Annars kunde kanske lagom behövas i synen på Sverige. Vi är långt ifrån det ideal som beskrivits från vänster, men inte heller något fasansfullt. Problemen, eller utmaningar som politiker säger när de inte riktigt vet vad som måste göras, är ändå större i många andra länder.