Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Varför gillas EU mer när EU frågar?

Mer positiva svar i Europaparlameter

Trenden är att svenskarna blir mer positiva till EU. Men av någon anledning är det tydligare när EU ställer frågorna och rapporterar resultaten.

I opinionsmätningen Parlameter 2017 från Europaparlamentet svarar 65 procent av svenskarna att EU-medlemskapet är bra, och 11 procent dåligt. 62 procent tycker att Sverige har tjänat på EU-medlemskapet. Det väger jämnt mellan dem som tycker att Europaparlamentet ska spela en viktigare roll och de som tycker rollen borde vara mindre viktig. 47 procent för och 45 procent emot.

När EU-kommissionen (flera EU-institutioner gör egna opinionsmätningar) frågade om euron trodde en majoritet av svenskarna att den aldrig skulle införas i Sverige och 62 procent var mot eller ganska mot. Men såpass många som 35 procent var för eller ganska för att införa euron i Sverige.

De här siffrorna kan jämföras med svaren i SCB:s mätning i maj 2017. Där skulle 70 procent rösta nej till euromedlemskap och 16 procent rösta ja. 56 procent skulle rösta ja och 22 procent nej till EU-medlemskap om frågan ställdes i dag.

Det är tydliga skillnader. 16 procent ja till euron i SCB, 35 procent positiva i EU-kommissionens mätning. 65 procent tycker EU-medlemskapet är bra och 11 procent dåligt när Europaparlamentet frågar, 56 procent skulle rösta ja och 22 procent nej när SCB frågar.

Parlameter är gjord senare än SCB, så om det skett en kraftig opinionsförändring på några månader kan skillnaden förklaras. Men det är ändå mindre sannolikt.

Svenskarna framstår som mer EU-positiva inför EU än vad nationella mätningar som SCB ger vid handen.

Synen på påverkan och politik framstår också som mer positiv när EU frågar. I Parlameter säger 84 procent att "min röst räknas i EU". Hela 95 procent av svenskarna menar att "min röst räknas i Sverige".

Det låter som mycket glädjande siffror, en överväldigande majoritet av svenskarna tycker att de kan påverka politiken i EU och än mer nationellt.

Men andra siffror är mer negativa. Nästan åtta av tio svenskar tror enligt Novus att politiker är mer intresserade av makten än att lösa problem. Nästan varannan person mellan 18-29 år vill enligt en mätning från Studieförbunden hellre se experter än politiker vid makten.

I SOM-undersökningen har politik och politiska institutioner genomgående lågt förtroende. Sämst har De politiska partierna, Europaparlamentet och EU-kommissionen. Samma Europaparlament som 47 procent tycker ska spela en viktigare roll när parlamentet själv gör en mätning.

Varför denna skillnad? Svårt att veta, men oavsett orsaken är det ett problem om svenskarna verkar gilla både EU och politiker mer när EU frågar än när andra frågar.